Pituffik: Selskaber kritiserer Udenrigsministeriet for at nøle i forhandlinger

Taberne i udbuddet om servicekontrakten på Pituffik fra 2014 er skuffede over Udenrigsministeriets forhandlinger med USA. Møder mellem Grønland, Danmark og USA har siden kun været sporadiske, viser dokumenter fra Udenrigsministeriet.
16. november 2017 09:36

Det skriver Finans.dk.

I foråret 2015 nedsatte dav. udenrigsminister Martin Lidegaard to arbejdsgrupper af diplomater fra Danmark, Grønland og USA. Grupperne fik til opgave at lave et nyt udbud af servicekontrakten på Pituffik og definere reglerne i et kommende udbud.

Men nu - to et halvt år senere - er intet sluppet ud fra de to arbejdsgrupper.

LÆS OGSÅ Greenland Contractors forlader Pituffik efter 46 år

En aktindsigt, som Finans.dk har fået fra Udenrigsministeriet, viser, at korrespondancen mellem Kongeriget og USA stod stille andet halvår af 2016. I januar og februar i år var der dog mere kontakt, og to gange i maj foruden i september i år er arbejdsgrupperne mødtes, skriver Finans.dk.

Udenrigsminister Anders Samuelsen forklarer det langtrukne arbejde med bl.a.sidste års præsidentvalg i USA.

- Det går ikke stærkt. Sidst vi havde møde var i september. Det hænger også sammen med, at den amerikanske administration venter på at komme på plads selv her 11 måneder efter. Det er bare det, der er virkeligheden, siger Samuelsen.

LÆS OGSÅ USA: Nyt Thule-udbud sandsynligt om 1-3 år

LÆS OGSÅ Lidegaard vil tale Thule med Kerry

Servicekontrakten på Pituffik blev overtaget af det amerikanskejet selskab Exelis Services A/S 1. oktober i år. Det skete efter flere år med retssager i USA for selskaberne Greenland Contractors, Copenhagen Arctic og Per Aarsleff.

I dag har selskabet Per Aarsleff og Greenland Contractors opgivet den juridiske kamp, mens Copenhagen Arctic kæmper videre.

Direktørerne hos alle tre selskaber er dog skuffede over Udenrigsministeriets indsats i forløbet.

- Vi har erkendt juridisk, at konktrakten er tabt, men den politiske handlekraft og indgriben, vi havde håbet på, har vi ikke set meget til, siger direktør i Greenland Contractors, Peter Kofoed.

LÆS OGSÅ Selskab kritiserer langsomme forhandlinger