USA: Nyt Thule-udbud sandsynligt om 1-3 år

Et nyt udbud af servicekontrakten på Thule-basen kan blive aktuelt om 1 - 3 år, oplyser den amerikanske ambassade til KNR.
18. marts 2015 11:04

Al service og vedligeholdelse af den amerikanske base i Thule, Pittufik, kan komme på andre hænder allerede om ét til tre år, meddeler USA’s ambassade i København.

- Luftvåbnet (det amerikanske, red.) er kommet frem til, at det måske er muligt at lave et nyt udbud på vedligeholdelseskontrakten på Thule i en periode inden for ét til tre år, siger Gavin Sundwall, talsmand for den amerikanske ambassade i Danmark, til KNR.

Udmeldingen kommer samme dag, som den danske udenrigsminister Martin Lidegaard efter et samråd i Folketinget meddelte, at forhandlinger mellem Danmark, Grønland og USA foreløbig har ført til en mulig forkortelse af servicekontrakten med Exelis Services A/S. 

Læs også Lidegaard satser på ultrakort Exelis-servicekontrakt

Ifølge Lidegaard kan kontrakten ‘i bedste fald forkortes helt ned til ét år’ i stedet for syv år, som den oprindelige kontrakt lyder på. Det skal kommende forhandlinger mellem USA og Grønland / Danmark dog vise.



Juridisk kattelem
Årsagen til, at kontrakten med Exelis Services A/S ikke blot kan sløjfes, skyldes de amerikanske udbudsregler.

- Som jeg har fået fremlagt sagen, er der i selve udbuddet en juridisk mulighed for at afkorte udbuddet. Men der er ikke mulighed for at suspendere udbuddet. Så ville man pådrage sig et erstatningsansvar, siger Martin Lidegaard.

Det bekræfter Gavin Sundwall:

- Fra amerikansk side er vi ikke juridisk i stand til at slutte kontrakten før da (om et - tre år), så vi suspenderer ikke kontrakten, der er tildelt Exelis Services A/S. De beholder kontrakten fra oktober og frem til næste udbud.

Læs også Udenrigsministeriet sender topdiplomater til Pentagon



USA: Vi har overholdt alle aftaler
USA fastholder dog, at det amerikanske luftvåben, som har stået for udbuddet, har overholdt alle aftaler med Grønland/ Danmark i forbindelse med udbuddet i efteråret sidste år. 

Men har man har haft ‘forskellige opfattelser’ af udbuddet på tværs af Nordatlanten.

- Fra begyndelsen har vi (USA, red.) sagt, at vi ville gøre alting i harmoni med ånden i Grønland. Men vi anerkender, at den grønlandske regering og den danske regering har haft en anden opfattelse og et andet perspektiv på sagen.

- Vi vil ikke sige, at vi har gjort noget forkert, men vi bekymrer os nok om forholdet til det danske kongerige og den grønlandske befolkning til at finde den rette vej fremad, der tager alles bekymringer i betragtning, siger Gavin Sundwall til KNR.