Sara Olsvig: Ryd op i Grønnedal

Sara Olsvig vil have ryddet op i Grønland. Nærmere bestemt er det nedlagte danske og amerikanske millitæranlæg IA's formand gerne vil have rengjort.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
15. august 2014 07:29
Det danske forsvar skal rydde op i deres gamle militæranlæg i Grønnedal. Det krav stillede IA's Sara Olsvig under onsdagens møde om opgaveløsninger i Arktis med forsvarsminister Nicolai Wammen.
 
På mødet blev der blandt andet diskuteret olieforurening i Grønnedal fra den gamle flådebase, og her kritiserer formand for IA, Sara Olsvig, forsvarets plan om overdragelse af omkostningerne ved miljøoprydning til dem, som i fremtiden kunne finde på at købe Grønnedal.
 
- Jeg synes, at man skulle have gjort det den anden vej rundt, at man sørger for, fra forsvarets side at rydde op uanset, hvad det koster. Og så kan man derefter tage stilling til, om det kan bruges, og hvad det i så fald kan bruges til, siger Olsvig.
 
Amerikansk militæranlæg skal også inddrages
Foruden oprydningen i Grønnedal har Sara Olsvig opfordret forsvarsministeren til at inddrage miljøforurening fra de gamle amerikanske militæranlæg på dagsordenen under mødet i  Permanent- og Joint Committee, hvor både Grønland, Danmark og USA er repræsenteret.
 
- Jeg ved godt, det er rigtigt svært at få amerikanerne til at rydde op, for de har gamle millitæranlæg rigtigt mange steder i verden og, hvis de først begynder at betale for oprydning et sted, så kan de blive nødsaget til også at betale for oprydning andre steder i verden.
 
- Men det skal ikke stoppe os fra i Grønland også at kræve, at der selvfølgelig skal ryddes op, hvor der har været amerikanske installationer. Og det synes jeg er noget, som man løbende skal tage op med amerikanerne. Så det har jeg helt klart opfordret forsvarsministeren til, sagde medlem af Folketinget og formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.