Sådan skal naturbranden ved Sisimiut bekæmpes

En standsningslinje og vand direkte ned i jorden via spyd. Det er den foreløbige mission for de 38 brandfolk, der netop er ankommet til Sisimiut fra Danmark.
Skrevet af Kathrine Kruse
14. august 2019 05:49

38 danske brandfolk lettede tirsdag med et Herkules-fly fra det danske forsvar for at hjælpe det lokale beredskab med at bekæmpe den naturbrand, der bliver ved med at brænde i et område mellem Sisimiut og Kangerlussuaq.

En naturbrand, der kan risikere at overleve vinteren under jorden og blusse op igen til sommer, hvis ikke den bliver slukket helt.

- Det er derfor, at situationen er akut. Der er risiko for, at branden spreder sig og blusser op igen til sommer, og det skal vi se, om vi kan forhindre, siger chef i Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen, Jens Oddershede.

LÆS OGSÅ Frivillig kæmper mod naturbrand: Det er skræmmende

De 38 danske brandfolk landede i Sisimiut i går aftes med 13 tons brandslukningsudstyr. De skal især bekæmpe de brændende rødder, der ulmer under jorden.

Derfor skal der etableres en standsningslinje af brandfolkene.

- Det er et brandbælte, som hindrer ilden i at sprede sig yderligere og især, at den spreder sig udover den elv, der er bag et stort naturreservat, siger Jens Oddershede.

LÆS OGSÅ Flyver i dag: 38 danske brandfolk er på vej til naturbrand ved Sisimiut

Brandfolkene skal også sætte spyd ned i jorden - de skal sørge for, at tørven stopper med at brænde. 

- De danske brandfolk har alt lige fra slanger til andet materiale med. Spyddene, som man sætter ned i jorden, gør, at man bedre kan slukke rødderne, så de ikke blusser op igen, når man tror, at man har slukket branden, siger Jens Oddershede.

Beredskabsstyrelsen har afsat op til tre millioner kroner til missionen, der ventes at vare i alt 14 dage.