Rusland fastholder fredeligt forum

De canadiske værter var ene om tale dunder på den netop overstået møde Arktisk Råd.
27. april 2015 06:11

Det er vigtigt at fastholde Arktisk Råd som et fredeligt forum, og holde konflikter som den i Ukraine ude af Arktis. Det var den klare melding fra alle otte lande medlemslande i Arktisk Råd.

En melding som glæder den danske udenrigsminister.

- Det er jo ikke givet det her kunne fortsætte, men indtil videre er det faktisk lykkedes, siger Martin Lidegaard til KNR.

 

Russere får røffel

De Canadiske værter, anført af formand for det candiske formandskab, Leona Aglukkaq, fastholdt dog som lovet en hård kritik af den Ruslands rolle i Ukraine. En kritik som til dels også bunder i, at Canada har mange borgere med ukrainske rødder.

Selv var russerne blide som lam, og den russiske miljøminister Sergei Dolstoi gjorde det klart, at man ikke ønsker spændinger i Arktis, og Rusland har også i sinde at holde Arktisk Råd som et forum, der søger løsninger og ikke strid.

 

Ikke alt er opløftende for tiden

Udmeldinger, som den danske udenrigsminister finder opløftende.

- Der kommer mange meldinger fra russerne i de her måneder, og der er jo ikke alle sammen, der er opløftende kan man roligt sige, men i dag synes jeg vi har haft en god diskussion, og jeg tror egentligt, at Rusland, som os, har en interesse i at holde de alvorlige konflikter vi har i Ukraine ude af det her forum. Vi har nok at se til andre steder, siger Martin Lidegaard til KNR.

Læs også Ukrainekrisen giver uro i Arktis

Netop Arktisk Råds rolle som et konstruktivt forum er usædvanlig og værd at holde fast i mener Lidegaard.

- Som verden ser ud i dag, så er det jo helt unikt at have et forum, hvor vi kan sidde rundt om et bor og være enige om, at de udfordringer der er i Arktis og de muligheder der er. Dem skal vi i fællesskab forsøge begrænse, når det handler om ud fordringerne og fremme, når det handler om mulighederne, siger udenrigsministeren til KNR.