Regeringen øger budgettet til den maritime nødradio

Den danske regering afsætter 6,2 mio. kroner ekstra om året til den maritime nødradio i Grønland. Pengene skal blandt andet gå til nyt udstyr.
Foto © : Toke Brødsgaard/NunaFoto
09. januar 2018 10:29

Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til KNR.

Fiskere, fangere og andre, der bevæger sig ud i naturen, skal døgnet rundt kunne tilkalde hjælp om nødvendigt.

Energistyrelsen og Forsvarsministeriet i Danmark har derfor forlænget en aftale med TELE Greenland A/S om nødradioen til søs – også kendt som Aasiaat Radio.

LÆS OGSÅ Sejler fandt selv hjem

Aftalen øger det årlige budget fra omkring 35 mio. kroner til 41,4 mio. kr. – altså i alt 62 mio. kr. ekstra over de næste 10 år. Pengene skal blandt andet gå til at udskifte en stor del af de omkring 40 master, der sikrer signalet fra nødstedte personer landet over, og som Tele Greenland står for driften af.

- Jeg er godt tilfreds med, at det er lykkedes at øge budgettet til nødradioen. Det betyder, at vi fortsat kan fastholde den høje sikkerhed med solidt udstyr mange år fremover, siger den danske forsynings-, energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Trøste-aftale for søkort

Under et møde i august sidste år om de stærkt forsinkede søkort for Grønland aftalte naalakkersuisoq for infrastruktur, Erik Jensen, og den danske klimaminister Lars Chr. Lilleholt, en såkaldt tillægsaftale i søkort-sagen.

Aftalen gav ikke klarhed over, hvornår samtlige søkort er færdige. I stedet blev det besluttet at forlænge kontrakten mellem Tele Greenland A/S og Energistyrelsen i Danmark om nødradiosystemet herhjemme.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut og regeringen indgår tynd trøsteaftale

Danmark er forpligtet til at stille gratis nødradio til rådighed i Grønland. Og da den økonomiske aftale med TelePost løb til 2018, skulle Danmark uanset hvad forlænge aftalen.

- Det er vigtigt, at der er høj sikkerhed til søs. Det er heldigvis sjældent, at der sker forlis, men når det sker, er nødradiosystemet et vigtigt element, der kan betyde forskellen mellem liv og død, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

LÆS OGSÅ Samråd gav ingen afklaring om søkort

Der foreligger fortsat ingen frist for, hvornår de manglende, digitale søkort for Grønland skal være færdige. Det vil bl.a. blive drøftet på et møde mellem Geodatastyrelsen i Danmark og Selvstyret 11. januar, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til KNR.

Her skal parterne også drøfte mulighederne for, at fritidssejlere kan gøre brug af de kommende, elektroniske søkort for Grønland.