Rasmus Frederiksen: EU’s fiskepris ikke god nok

03. februar 2005 16:36

Landsstyremedlem for Fiskeri og Fangst vendte i dag tilbage fra Bruxelles, hvor forhandlingerne om ny fiskeriaftale og partnerskabsaftale med EU blev indledt.

Grønland har hidtil modtaget 319 millioner kroner om året for 180.000 tons fisk – EU´s nye tilbud lyder fra starten på 200 millioner for den samme mængde fisk.

Og det tilbud er Rasmus Frederiksen aldeles ikke tilfreds med.

- Fiskens værdi skal undersøges nærmere, så EU kan blive overbevist om at vores fisk er mere værd.

EU´s tilbud er første fase i forhandlingerne og diskussionen om den faktiske værdi og størrelse af de grønlandske fiskekvoter vil fortsætte ved det første egentlige forhandlingsmøde der skal finde sted i Ilulissat til maj.

EU lagde samtidig op til skærpede veterinærbestemmelser på fiskeriområdet, så import af fisk fanget fra mindre kuttere fremover ikke vil kunne lade sig gøre.

- EU har stillet nogle store krav med hensyn til vores fiskeflåde og det vil ramme de mindre fiskefartøjer når EU begynder at stille krav til de veterinære forhold her i Grønland. Derfor forsøger vi at få EU til at lempe reglerne.

Rasmus Frederiksen vil arbejde hårdt på at få de nye veterinærkrav ændret, da det ellers kan blive et alvorligt slag mod det grønlandske fiskeri.

Under sit ophold i Bruxelles mødtes Rasmus Frederiksen med den nye fiskerikommissær Joe Borg fra Malta og den nye danske landbrugskommissær Marianne Fischer Boel. Begge kommissærer bekræftede overfor landsstyremedlemmet, at den nye kommission var indstillet på at begynde forhandlinger om Grønlands ønsker om et bredere samarbejde med EU, ligesom fiskerikommissæren bekræftede, at grundmodellen for den ny fiskeriaftale med Grønland vil følge det som blev aftalt ved den sidste genforhandling i Athen i 2003. Nu mangler man så altså bare at blive enig om kvoter og pris.