Råstoflov forringer retssikkerheden

Kritikken mod revideringen af Råstofloven er massiv og blandt andre foreningen Grønlandske Advokater ser store problemer i forslaget.
10. juli 2016 07:56

Naalakkersuisuts ændringer af Råstofloven vil ifølge foreningen, Grønlandske advokater, medfører en uigennemsigtig organisering af råstofområdet med en iboende risiko for retssikkerheden.

Det er blot et af kritikpunkterne i en høj bunke høringssvar til Naalakkersuisut.

Langt de fleste høringssvar stiller sig ganske kritiske overfor, at forslaget afskaffer klageadgangen, og at myndigheden for råstoffer og miljø samles i en enhed.

Læs også Ny råstoflov får hård medfart

Kritikken kommer også inde fra Selvstyrets egne afdelinger, hvor Departementet for Natur, Miljø og Energi peger på, at der jo var en klar årsag til opdelingen.

- At Grønland ville leve op til EU-Offshoredirektivet, foruden at sikre at myndighedsbehandlingen sker hos den myndighed, der har den største fagspecifikke viden på området, skriver Karen Anne Arleth, afdelingschef for Miljø og Beredskab.

Læs også NGO-koalition: Ny råstoflov mørklægger området

Hun skriver videre, at det bør fremgå klart og tydeligt af selve lovteksten, at denne opdeling stadig er gældende, og Departementet for Natur, Miljø og Energi forventer at forslaget bliver ændret, så opdelingen fremgår tydeligt.

Foreningen Grønlandske advokater skriver, at det er en direkte afledt forringelse af retssikkerheden, at den eksisterende klageprocedure fra råstofmyndigheden til Naalakkersuisut afskaffes.

I det hele taget er der bred kritik. Også Kommuneqarfik Sermersooq og KANUKOKA langer ud efter flere aspekter.

- Det fremmer ikke udenlandske investeringer, hvis investorerne ikke har et klart billede af, hvilke myndigheder som er ansvarlige råstofmyndigheder, lyder det fra KANUKOKA.

Læs også Høringssvarene