Qujaukitsoq vil ikke tage stilling til Royal Greenland-planer

Naalakkersuisoq for erhverv og arbejdsmarked Vittus Qujaukitsoq siger til KNR, at han vil afvente en undersøgelse, før han konkluderer på Royal Greenlands planer om at hente kinesisk arbejdskraft til landet.
Foto © : KNR
25. oktober 2016 14:14

I sidste uge kaldte fagforeningen SIK det for et nationalt nederlag, at Royal Greenland har planer om at hente adskillige medarbejdere i Kina til deres fiskefabrikker her i Grønland.

Naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked og handel, Vittus Qujaukitsoq vil endnu ikke komme med sin mening i sagen:

- Jeg synes det er for tidligt for mig at konkludere noget i forhold til Royal Greenlands fiskefabrikker, siger Vittus Qujaukitsoq om Royal Greenlands opsigtsvækkende plan om til foråret at ansætte 30 medarbejdere fra Kina og på sigt endnu flere.

De kinesiske medarbejdere skal løse Royal Greenlands vedvarende problemer med at skaffe arbejdskraft i højsæsonen, og i første omgang skal kineserne arbejde på fabrikkerne i Maniitsoq, Uummannaq og Qasigiannguit.

Læs også Royal Greenland må hente kinesere til grønlandske fabrikker

Vittus Qujaukitsoq siger, at han vil afvente en nærmere analyse af situationen før han tager stilling til sagen.

- Naalakkersuisut har igangsat et analysearbejde i forhold til det paradoks, at vi midt i en periode med ledighed har mangel på arbejdskraft på fiskefabrikkerne, Qujaukitsoq.

Vittus Qujaukitsoq vil dog ikke gå så vidt som formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, der betegner det som et nationalt nederlag, at det ikke er lykkedes at skaffe grønlandsk arbejdskraft til Royal Greenlands fabrikker.

Læs også Jess G. Berthelsen: Manglende arbejdskraft er et nationalt nederlag

Vittus Qujaukitsoq hæfter sig blandt andet ved, at den såkaldte mobilitetsfremme ydelse er blevet brugt flittigt i år.

- Indtil september har givet støtte til 306 mennesker, der er flyttet fra et sted til et andet for at opsøge arbejde. Så på den måde synes jeg, at mobilitetsfremmeydelserne bruges til dets formål, så jeg kan ikke betragte det som et nederlag, siger Vittus Qujaukitsoq.

Vittus Qujaukitsoq understreger, at der allerede er lovgivning på plads, så Royal Greenland skal have tilladelse til at hente de mange medarbejdere til landet.