Qujaukitsoq præsenterer ønskeliste for NATO-chef

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender mødtes i sidste uge med Generalsekretæren for NATO, hvor han gjorde Grønlands ønsker for fremtiden klare for forsvars-samarbejdets overhoved.
06. december 2016 13:23

Forsvarssamarbejdet NATO står overfor en række udfordringer blandt andet med forholdet mellem USA, Rusland og Europa og netop derfor er det vigtigt, at NATO kender til Grønlands position i det internationale magtspil.

Det siger Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq, der mødtes med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg i sidste uge.

Med BREXIT og en ny regering i USA er der skabt mere usikkerhed. Så i et samarbejde, hvor store dele af verdens udenrigsministre mødes, er det vigtigt, at man kender til Grønlands ønsker, siger Vittus Qujaukitsoq.

- Derfor er det vigtigt at orientere om, hvilken situation Grønland befinder sig i. Så NATO til enhver tid ved, hvor Grønland står, og hvad Grønland vil i fremtiden, siger han.

Blandt de emner Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender tog op med generalsekretæren var blandt andet, Camp Century, forurening, Pituffik og forsvarsaftalen fra 1951. Og især lagde Vittus Qujaukitsoq vægt på, at Grønland ønsker at få gavn af forsvarsaftalen.

- Det er nok så vigtigt, at vi ønsker et større afkast af en militær tilstedeværelse i Grønland, siger han.

Men selvom Naalakkersuisoq, mener at det er vigtigt, at orientere NATO om Grønland, så forventer han ikke, at mødet ændrer noget konkret, siger han.

- Altså NATO kan jo ikke gøre noget konkret i forhold til de forhold, som vi har rejst i Grønland, siger han.

NATO har dog kontakt til verdens statsledere og skiftende amerikanske regeringer og derfor er det vigtigt, at det forum kender til Grønland, siger Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Vittus Qujaukitsoq er hovedtaler på arktisk konference

- NATO er jo et forum, hvor medlemslandenes udenrigministre og forsvarsministre diskuterer interne forhold, siger han.

Også den danske udenrigsminister Anders Samuelsen skal mødes med Jens Stoltenberg, der ser dog ikke ud til at være Grønlandske forhold på dagsordenen, viser en pressemeddelelse fra udenrigministeriet.

NATOs udenrigsministre mødes tirsdag og onsdag til det første udenrigsministermøde siden det amerikanske præsidentvalg.