VIDEO Qaanaaq-fangere kan ikke sælge deres fangst

I Qaanaaq er indhandlingsanlæggets pladefryser ude af drift, og det holder anlægget lukket. Og reservedelene til fryseren når ikke årets sidste skib. Dette betyder at de først kommer næste år, og dette skaber problemer for fangerene.
Skrevet af Sivert Olsen
27. juli 2015 15:47

Der er sæson for fangst af narhvaler i Qaanaaqområdet, og i vestkysten glæder de sig til at få friskt mattak. Men fangerne i Qaanaaq kan ikke sælge af deres fangst.

- Siden salg af hellefisk stoppede i foråret, i juni, lukkede Royal Greenlands indhandlingsanlæg, siger fanger i Qaanaaq, Rasmus Avike, til KNR.

Vi undersøgte hvad årsagen er til at indhandlingsanlægget er ude af drift, og Royal Greenland indrømmer, at anlægget beklagevis har været lukket siden 2013, og fortsætter med at fortælle, at de arbejder for at ordne pladefryseren. MEN:

- Vi har nu fundet ud af, at reservedelene ikke kan nå årets sidste skib, og først kan komme til næste år, dette skriver driftschef hos Royal Greenland, Niels Ole Møller, i et svar.

Han ønsker dog ikke at udtale sig yderligere om problemet med indhandlingsanlægget i Qaanaaq.

Og fangerne er vanskeligt stillet.

- Det er selvfølgelig meget dyrt, som fanger. Hver dag kommer regninger til affald, toilet, og el ind med posten, det er virkelig anstrengende at vi mangler et indhandlingssted, siger Rasmus Avike.

Borgerne i Qaanaaq anstrenger sig også.

- Det er ellers en god økonomisk mulighed for fangere, især dem med børn, at der er narhvaler om sommeren. Men de kan desværre ikke indhandle noget nu, siger borger i Qaanaaq Bebiane Petersen til KNR.

Og der er ellers narhvaler i disse dage.

- Det er meget beklageligt, at vi mangler et indhandlingssted, når nu der er så mange narhvaler, siger Rasmus Avike.