Politikere i 11. time: Nunaminerals ligger, som de har redt

Mens det konkurstruede efterforskningselskab Nunaminerals ligger i forhandlinger med Selvstyret og en mulig investor, er der en afventende stemning i Inatsisartuts finans- og skattepolitiske udvalg.
Foto © : NunaMinerals
03. marts 2015 17:28

KNR har udsendt en rundspørge til de syv Inatsisartut-politikere, der lige nu sidder med en mulighed for at redde Nunaminerals enten ved at skyde flere penge i virksomheden eller ved at forlænge eksisterende lån.

At dømme efter svarene vil redningen af Nunaminerals, der sidste år var det mest aktive efterforskningsselskab i landet, ikke komme fra politikerne.

Læs også Mulig investor til Nunaminerals

Ingen af udvalgsmedlemmerne fra Siumut, hverken udvalgsformand Jens Immanuelsen eller Jess Svane, har svaret på KNR's rundspørge, der blev sendt ud skriftligt på både grønlandsk og dansk torsdag i sidste uge.

Demokraterne tager konsekvensen
Demokraternes finans- og skattepolitiske ordfører, Tillie Martinussen, siger, hun ikke vil forlænge lån til Nunaminerals:

- Jeg mener grundlæggende, ikke man fra det offentliges side bør opretholde virksomheder, som ikke er rentable, ved i en uendelighed at poste penge i dem.

Nunaminerals har forspildt deres chance, mener hun.

Læs også Mulig redning til Nunaminerals ignoreres

- Jeg synes, man bør indse, når en virksomhed ikke længere kan overleve, og det, synes jeg, er tilfældet med Nunaminerals, svarer Tillie Martinussen i rundspørgen.

- De har haft lang tid til at meddele Naalakkersuisut og Selvstyret, at de ikke kunne tilbagebetale deres lån til tiden, men meddeler det med meget kort varsel og beder om udsættelse med meget kort varsel. Dette, synes jeg, indikerer, at virksomheden ikke varetager sine aftaler på tilfredsstillende vis.

Atassut imod – IA delvist for
Koalitionspartneren Steen Lynge (A) hverken afviser eller støtter idéen om at forlænge Selvstyrets låneaftale på 4,5 millioner kroner. Men svarer:

- Jeg mener ikke, det er på sin plads, at Selvstyret alene skal redde Nunaminerals, når andre ejere ikke vil skyde flere penge ind.

Læs også Siumut giver Nunaminerals-direktør svar på tiltale

Kun hos Inuit Ataqatigiit er man åbne for at forlænge vinterlånet til Nunaminerals på 4,5 millioner kroner, hvis det kan gøres på en "ansvarlig" måde, hvor der først diskuteres, hvad landets strategi med Nunaminerals skal være, så vi ikke ender i denne situation igen, lyder det fra Sara Olsvig.

Naaja Nathanielsen fra samme parti svarer i KNR's rundspørge, at hun også gerne vil diskutere en forlængelse af lånet, men hun er mere pessimistisk end sin partiformand.

- Tiden er faktisk løbet fra en politisk handling. Jeg mener, at det her er endnu et eksempel på, at man ikke reagerer i tide og dermed kommer til at skade landet unødigt, skriver hun.