Politiker: Verden skal forstå bæredygtig fangst i Arktis

Lande i Nordatlanten og Arktis skal kunne udnytte havets ressourcer på bæredygtig vis uden anklager fra EU, Kina og andre stormagter. Det mener den færøske folketingspolitiker, Magni Arge.
Foto © : KNR
09. maj 2017 08:59

Sammen med resten af den arktiske arbejdsgruppe i Folketinget er han tirsdag vært for en konference på Christiansborg om fangsten af havets levende ressourcer.

Særligt på Færøerne og i Grønland er fiskeriet afgørende for landenes økonomi. Derfor bør landene forsvarer retten til at udnytte havets ressourcer, inklusiv pattedyr som sæler og hvaler, siger Magne Arge til KNR.

- Enhver trussel mod at vi får lov til at udnytte havets ressourcer på en bæredygtig måde, er en trussel mod velfærden i de her egne. Og derfor kan vi slet ikke stå de her trusler overhørig.


Fakta skal bane vejen

Den bedste måde at forsvare retten til fiskeri og fangst er at fremlægge videnskabelig fakta, mener Arge. Blandt andet om mulighederne for, at havets ressourcer i Nordatlanten og Arktis kan komme resten af verden til gode.

- Vi har alle mulige beviser på hånden om, hvor fornuftigt det er at gøre. Det kan både tjene vores velfærd, men det kan også tjene til at bringe mad til verden. Og der er ikke nok til de alle syv milliarder, der bor i verden i dag.

Samtidig bør der ske en bred oplysning om, hvilke konsekvenser det har, når det traditionelle fiskeri bliver bremset.

For eksempel at en bestand truer med at udrydde en anden, hvis ikke bestandene bliver reguleret ved fiskeri, påpeger Arge.


Magni: Acceptér udnyttelse for indflydelse

Konferencen på Christiansborg er blot en i rækken af oplysningsarrangementer rundt i verden.

Det er nemlig i høj grad organisationer og politikere fra central- og sydeuropa, der har et modstridende syn på udnyttelsen af havets ressourcer, påpeger Magni Arge.

Heriblandt lande, som gerne vil have medindflydelse i fx Arktisk Råd. Og de er velkommen, mener Magne Arge - på én betingelse.

- Enhver, der skal sidde med omkring det bord (i Arktisk Råd, red.) og afgøre, hvordan fremtiden skal se ud, skal starte med at acceptere ‘unconditional’ (ubetinget, red.), at man har retten til at udnytte havets ressourcer bæredygtigt. Det er det slutmål, jeg gerne vil nå til.

En række fagfolk inden for havbiologi, samfundsøkonomi, medier og kulturlivet holder indlæg på konferencen tirsdag fra 9.00 til 12.30 grønlandsk tid. Konferencen kan ses på Folketingets hjemmeside her.