Pensioner gør Lars-Emil til Inatsisartuts lønkonge

Lars-Emil Johansen lever en dobbelttilværelse som pensionist og formand for Inatsisartut. I hvert fald når det gælder hans indkomst.
Lars-Emil Johansen Foto © : Karen Motzfeldt
Skrevet af Kenneth Elkjær
20. oktober 2017 10:22

Det betyder, at der hver måned ruller pension ind fra to parlamenter og løn fra hans nuværende arbejde.

Ifølge en aktindsigt, KNR har modtaget fra Selvstyret, er Lars-Emil Johansen den eneste i Inatsisartut, der både modtager løn fra parlamentet samtidig med, at han modtager pension fra sin tid som medlem af det daværende landsstyre.

Derudover modtager han også pension fra sin tid i Folketinget. Alt sammen helt efter reglerne.

Tjener mere end Kielsen

Lars-Emil modtager hver måned 53.252 kroner for sit hverv som formand for Inatsisartut. Dertil kommer et tillæg på 120.000 kroner om året. Det giver en årsindtægt på 760.000 kroner.

LÆS OGSÅ Så meget tjener politikerne i Inatsisartut

I pension modtager han hver måned 15.343 kroner i pension fra sine 14 år som medlem af det daværende landsstyre. Det bliver til en årlig pension på 184.116 kroner.

Men Lars Emil-Johansen modtager også pension fra sin tid i det danske folketing, hvor han sad ad to omgange i 1973-1979 og igen fra 2001 til 2011.

Ifølge Folketingets hjemmeside udløser 16 års tjeneste i Folketinget en pension på 25.398 kroner om måneden, eller 304.776 kroner om året.

I alt bliver det til en samlet indtægt på 1.248.846 kroner om året før skat. Til sammenligning får Kim Kielsen en løn på 760.000 som formand for Naalakkersuisut, da han ikke modtager pension. Menige medlemmer af Inatsisartut modtager 484.990 kroner om året.

Bolig betalt af Selvstyret

Foruden løn og pension har Lars-Emil som formand for Inatsisartut også ret til en embedsbolig. Han bor i Nuuk-forstaden Qinngorput i et hus, som Selvstyret købte for 5,3 millioner kroner tilbage i 2012.

Han betaler ikke husleje for at bo i huset, men huset er sat til at have en skattemæssig værdi på 48.000 kroner om året, som formanden betaler skat af.

Dertil kommer, at Selvstyret står for vedligeholdelse og drift af huset. Ifølge en aktindsigt KNR har modtaget betød det en udgift for Selvstyret på i alt 762.057 kroner for årene 2015 og 2016.

LÆS OGSÅ Lars-Emils beskidte gryde kostede landskassen kvart million kroner

Lars-Emil Johansen mener ikke, at der er noget problem i, at han modtager to pensioner, selvom han stadig er aktiv i grønlandsk politik og modtager løn for det.

- Jeg er 71 år gammel, og hvis jeg har pension tilgode fra mine tidligere hverv, så er der intet lovmæssigt problem i, at jeg modtager pension. Jeg mener selv, at det er på sin plads, at jeg opfylder min forpligtelse ved at modtage dem, eksempelvis fra min tid som folketingsmedlem, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Så meget tjener politikerne i Inatsisartut

Dobbeltindkomst skabte debat

Det har tidligere vakt debat i Danmark, at aktive politikere modtog pension fra deres tid som ministre samtidig med, at de havde lønnede jobs eller politiske erhverv. Det gælder blandt andet Venstres Bertel Haarder og Bendt Bendtsen fra de Konservative, skrev BT i 2015.

Til gengæld har andre danske politikere valgt at sige nej tak til deres pension, så længe de stadig var aktive. Det gælder blandt andet den tidligere Venstre-formand Henning Christophersen. Da han blev EU-kommissær i 1985, valgte han at sige nej tak til sin ministerpension i de ti år, han modtog løn fra EU. 

Artiklen er baseret på oplysninger fra Selvstyrets afdeling for personale og jura, Folketinget, aktindsigter, artikler i BT og Lars-Emil Johansens egne oplysninger til Inatsisartut.