Lektor: Samarbejde med USA kan få nyt liv

Samarbejdet med USA i Joint Committee har aldrig helt levet op til sit formål, mener dansk forsvarsekspert. Men USA’s øgede interesse i Grønland kan måske vække nyt liv i komitéen, lyder vurderingen.
08. november 2018 08:24

- Det var lidt en kaffeklub.

Sådan betegner lektor ved Forsvarsakademiet i København, Jon Rahbek-Clemmensen, forummet Joint Committee frem til 2014. Her har USA, Grønland og Danmark siden 2004 samarbejdet om områder, der skal være til fælles gavn for Grønland og USA - som tak for, at USA er militært tilstede på Pituffik.

Forummet drøfter således samarbejde inden for blandt andet uddannelse, sundhed og kultur,

Men Joint Committee har aldrig levet helt op til de forventninger, som Grønland havde til samarbejdet ved oprettelsen af komitéen. Det vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, blandt andet ud fra samtaler med højtstående embedsmænd i Selvstyret, som medvirkede til rapporten "Playing the Greenland Card"  tidligere på året. 

LÆS OGSÅ USA kan være med til at åbne døren for Kina

Derfor var det ikke et stort tab, da Grønland og Danmark i 2014 valgte at boykotte møderne i Joint Committee i protest over resultatet efter udbuddet af servicekontrakten på Pituffik.

- I løbet af de 10 år, der gik forinden 2014, blev det klart, at der ikke blev så meget samarbejde, som man havde håbet på oprindeligt. Og i virkeligheden betød det, at Joint Committee blev sådan et dødt organ; et sted, hvor man kunne mødes, men der kom ikke noget ud af det, siger Jon Rahbek-Clemmensen.

Bedre forhandlingsmuligheder

Men nu er Selvstyret og den danske stat klar til at genoptage møderne med USA i Joint Committee. Også selv om der endnu ikke er fundet en løsning på det fremtidige udbud af servicekontrakten på Pituffik.

Joint Committee og Permanent Committee
 

Joint Committee blev etableret i 2004 ud fra Igaliku-aftalen. Her drøfter Grønland, Danmark og USA forskelligt samarbejde inden for blandt andet uddannelse, sundhed, forskning, miljø og kultur. Det sker som en slags kompensation for USA's militære tilstedeværelse i Grønland.


Permanent Committee blev etableret i 1991, efter USA afgav Kangerlussuaq lufthavn. Her orienterer USA om landets militære aktiviteter Grønland.

Hverken Udenrigsministeriet eller Departementet for Udenrigsanliggender oplyser, hvad der får Grønland og Danmark tilbage til mødebordet.

Men USA’s nylige meddelelse om, at landet ønsker at støtte udvidelsen af Grønlands lufthavne med et ’dual use’-formål – det vil sige til amerikanske militærformål og til civil flyvning – kan være en af årsagerne, mener Jon Rahbek-Clemmensen.

LÆS OGSÅ 'America First' gør nye forhandlinger svære

Faktisk kan de fire års mødepause i Joint Committee have været en fordel i forhold til at gøre drøftelserne i komiteen mere indholdsrige, vurderer han.

- Grønlands sikkerhedspolitiske situation har forandret sig i takt med, at USA er blevet meget mere interesseret i Grønland. Og når det sker, giver det Grønland og Danmark en bedre forhandlingsposition. Det er man også godt klar over i USA.

Og netop de langtrukne forhandlinger om servicekontrakten på Pituffik kan måske se en ende med USA's øgede interesse i Grønland, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen.

- I USA er man også godt klar over, at når man øger sin tilstedeværelse, så skal Grønland kompenseres med noget. Og det åbenlyse sted, at finde ud af hvor man skal finde den der kompensering, vil være i Joint Committee. Så jeg ser det som et tegn på, at der vil komme nogle drøftelser om, hvordan man kan øge samarbejdet med USA på en måde, der kommer Grønland til gode, siger han.

LÆS OGSÅ Suka afviser urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger