Nye havne finansieret med aflyst KNR-bygning

Pengene til tre nye havneanlæg her i landet har Inatsisartut og Naalakkersuisut fundet ved at annullere et planlagt byggeri.
- Pengene kommer fra KNRs ellers planlagte mediehus, fortæller Jens Immanuelsen.
15. december 2017 18:01

Naalakkersuisut og Inatsisartuts Finans- og skatteudvalg har besluttet at reservere midler til havneområdet i Kangerlussuaq, Qaanaaq og Uummannaq. En stor del af de omkring 60 millioner kroner har man fundet ved at annullere KNRs nye mediehus. Det fortæller Jens Immanuelsen , formand for Finans- og Skatteudvalget.

- Pengene kommer fra KNRs ellers planlagte mediehus, fortæller Jens Immanuelsen.

LÆS OGSÅ Direktør ser frem til ny havn

Et høringssvar fra Deparmentet for Kultur viser, at Naalakkersuisut tager mindst 43,8 millioner kroner, som var øremærket til et nyt mediehus til KNR. Et hus der allerede er tegnet og projekteret. De planer bliver nu lagt i skuffen.  

- Departementet finder det dybt beklageligt, at godkendelsen af nærværende oplæg kan betyde, at byggeriet af en nødvendig ny KNR-bygning bliver forsinket, skriver Departementet for Kultur til kollegerne i Departementet for Infrastruktur.

LÆS OGSÅ Hermann om Kangerlussuaq-havn: Det er naturligvis Inatsisartuts beslutning

Embedsmændende anfører samtidig, at det udfærdigede projekt for en ny KNR-bygning risikerer at blive forældet og dermed ubrugeligt.

Styrke turismen i Kangerlussuaq

Det slår dog ikke skår i glæden hos Jens Immanuelsen. Han mener nemlig ligesom Naalakkersuisut, at man kan bruge pengene på at styrke turismen i Kangerlussuaq med en ny havn.

- Dette er også en god mulighed for at der bliver flere turister i Kangerlussuaq, siger han.

Det står dog i kontrast til Selvstyrets egen sektorplan for havnene i Grønland 2015-2025. Ifølge planen nødvendigheden af en ny havn i Kangerlussuaq afhængig af den fortsatte brug af bygdens lufthavn.

Naalakkersuisut afsatte i forbindelse med finansloven for 2018 en stor pose penge til at bygge nye lufthavne i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq. De tre nye lufthavne forventes at stå klar i 2022, og til den tid vil en stor del af flypassagerne flyve udenom Kangerlussuaq, der dermed mister en del af sin vitale betydning for grønlandsk infrastruktur.

LÆS OGSÅ En havn vil booste turismen i Kangerlussuaq