Ny vinterjagt harmonerer ikke med sommerbegrænsning

Det hænger ikke sammen at begrænse efterårsjagten for at beskytte rensdyrene, mens man udvider vinterjagten, der skader bestandene, siger fritidsjægerne.
Foto © : Alf Sollund/Flickr Creative Commons
16. februar 2017 07:07

Der skal skydes flere rensdyr denne vinter, men samtidig skulle riflen gemmes væk tidligere i efteråret.

Begrænsningen i efteråret blevet gennemført ud fra et forsigtighedspricip for at beskytte rensdyrene, men det hænger ikke sammen med udvidelsen af vinterjagten, lyder det fra en gruppe fritidsjægere fra Nuuk, der på facebook tæller 595 medlemmer.

- Når man bruger sådan en begrundelse, og samtidig åbner for vinterfangst i vintermånederne, der er endnu mere skadelig for rensdyrbestanden. Så kan vi ikke forstå, at når begrænsningen er ud fra et forsigtighedsprincip i efteråret, hvorfor man så ikke skal være forsigtig i vintermånederne, siger Salik Hard fra gruppen af fritidsjægere.

Også Michael Rosing fra Demokraterne mener, at det er en helt forkert måde at forvalte rensdyrjagten. Hvis man skal beskytte bestanden, så skal dyrene skydes om efteråret - ikke om vinteren, siger han.

- I virkeligheden så burde man have givet nemmere mulighed for efterårsjagt for alle - snarere end at lave en jagt om vinteren, hvor det faktisk stresser dyrene og det er rigtig dårligt for bestanden, siger han.

KNR har efterspurgt en kommentar fra naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Hans Enoksen på, hvordan det hænger sammen, at man vil beskytte rensdyrene ved at begrænse jagten om efteråret, mens man samtidig øger vinterjagten.

Det er dog endnu ikke lykkedes at få et svar fra departementet for fiskeri og fangst.

I et høringssvar til rensdyrkvoterne anbefaler biologerne fra Naturinstuttet, at jagten øges flere steder for at holde bestandene nede, men samtidig bør vinterjagten begrænses, skriver de.