Ny strategi skal styrke dansk forskning og uddannelse i Arktis

I dag udkommer den danske regering med en strategi for dansk forskning i Arktis.
Foto © : KNR
01. november 2016 10:00

Den skal være med til at løfte og udbrede dansk forskning i det arktiske område inden for områder som for eksempel klima, miljø, biologi og teknik.

Rigsfællesskabet står i dag for kun 3 procent at al den forskning, som bliver publiceret om Arktis. Til sammenligning står Norge for godt 5 procent, mens lande som USA og Canada er førende i at formidle om forskning i Arktis.

Ifølge den ny strategi bør der ske et tættere samarbejde mellem uddannelser i Danmark og Grønland. Det er fx planen, at Ilisimatusarfik skal oprette en naturvidenskabelig uddannelse. At Danmarks Tekniske Universitet, DTU, skal øge optaget af arktiske ingeniørstuderende, og at de danske universiteter udbyder flere kurser indenfor arktiske emner.

Forskningscentrum i Grønland

Samtidig kan der blive etableret en såkaldt international forskningshub - altså et forskningscentrum - i Grønland, står der i strategien. Det kræver dog, at idéen bliver analyseret i forhold til indhold og økonomi. Og at Grønlands Selvstyre giver sin støtte og accept til idéen.

Der følger ingen penge med strategien fra den danske regering, men de skal findes på anden vis.

Det er desuden en dansk strategi og ikke en, der gælder for Grønland og Færøerne, da begge lande har hjemtaget ansvaret for uddannelse- og forskningsområdet. Dog har Departementet for Uddannelse og Forskning her i landet været med i dialogen om strategien.

Den danske uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs præsenterer strategien i dag under en konference på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, i Lyngby.

Hent Strategi for forskning og uddannelse vedrørende Arktis her.