Ny fiskeart vækker store øjne

En lille, aflang fisk - med et meget stort øje - er blevet hevet op af dybet ud for Sydøstgrønlands kyst.
Foto © : Jan Yde Poulsen
Skrevet af Inge S. Rasmussen
13. oktober 2015 16:44

Fisken er blevet hovedperson i en ny undersøgelse, som konkluderer, at der er tale om en ny og hidtil ukendt art. Det skriver videnskab.dk.

- Normalt betragter vi havområderne umiddelbart tæt på Grønland som relativt veludforskede. Men fundet er et eksempel på, at der stadig er meget, vi ikke ved om, hvad der gemmer sig i de dybere områder i Nordatlanten, fortæller biolog Jan Yde Poulsen fra Grønlands Naturinstitut til videnskab.dk.

Fisken, som endnu ikke har fået et grønlandsk navn, har på dansk fået navnet 'nordlig tykhalet blyantsmelt'. Han har givet den ny fundne fiskeart det latinske navn Nansenia boreacrassicauda - eller på dansk 'nordlig tykhalet blyantsmelt'. Blyantsmelt er en slægt af små, tynde, aflange fisk, der er relativt tæt beslægtet med laksefisk.

 

Sjælden fiskeart opdaget

På Københavns Universitet møder det nye fund begejstring.

- Det er en virkelig interessant opdagelse. Jeg er fuldstændig enig i, at der er tale om en ny art. Det ser meget overbevisende ud, siger lektor Peter Rask Møller, som forsker i fisk ved Zoologisk Museum på Københavns Universitet.

Forskerne mener, at den nye fiskeart først er blevet opdaget nu, fordi den er sjælden og lever i vandmasser, hvor der normalt ikke fiskes så ofte.

Samtidig er den lille af størrelse: Jan Yde Poulsen mener ikke, den bliver meget større end op til omkring 30 centimeter.