Nul boringer koster arbejdspladser

Der bliver ingen prøveboringer efter olie i Grønland i år, og det koster nu arbejdspladser i offshore-branchen. Landets største underleverandør har skåret helt ind til benet.
Skrevet af Mads Ullerup
02. februar 2012 13:38

Cairn Energy, som var det eneste selskab, der foretog prøveboringer sidste år, har valgt ikke at bore efter olie i 2012, og det samme gælder de andre selskaber, der har licens til at lede.

Hos Arctic Base Supply, der blandt andet lever af at servicere Cairn Energy, er der derfor nu blevet langt mellem medarbejderne på kontoret.

- Det antal folk og den omsætning, vi havde i 2011, kan vi ikke opretholde i år. Vi har helt konkret været nødsaget til at skære ned i medarbejderstaben, så vi nu er tre faste på kontoret. Da det så bedst ud sidste år, havde vi mere end 50 mand ansat, siger direktør Steen O. Hansen.

Det er blandt andet fiskeriobservatører, vagter og terminalarbejdere, der i år må se sig om efter andet arbejde. Hvad de manglende prøveboringer kommer til at betyde for omsætningen er ifølge Steen O. Hansen stadig for tidligt at sige.

Nuuk transport er også ramt med en nedgang i omsætningen på ca. 5 - 8 procent vurderer driftschef, Frederik Hansen. Tabet for transportselskabet svarer nogenlunde til den fremgang selskabet havde sidste år, hvor Cairn Energy foretog prøveboringer.

I forbindelse med Cairn Energys aktiviteter ved Diskobugten nød Aasiaat godt af produktiviteten, hvor 20 medarbejdere har været beskæftiget i havnen. Men efter at Cairn Energy har indstillet deres prøveboringer i år er disse job kommet i farezonen.

Ifølge Råstofkoordinator Hans Peder Barlarch Christensen i Qaasuitsup kommunia, så vil man nu bruge tiden uden boringer som åndehul og til at forberede sig til at boringerne kommer igen.

- Vi kan forberede os med at udrede krav til uddannelser. Virksomheder kan gør sig klar med at uarbejde bud, som underleverandører. De kan sætte sig ind i, hvad der er brug for af service, eller hvad det kræves for at blive underleverandør, fortæller Hans Peder Barlarch Christensen.