Niaqornat bliver evakueret

Bygden Niaqornat bliver evakueret. Det oplyser politiet i en beredskabsmeddelelse søndag aften.
Arkiv
Skrevet af Kenneth Elkjær
18. juni 2017 22:48

Fra politiets side frygter man, at borgerne i Niaqornat er i fare, og derfor har man søndag aften valgt at evakuere bygden. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Det vurderes, at der fortsat er risiko for yderligere stenskred i fjordsystemet ved Uummannaq. Der er truffet beslutning om også at evakuere indbyggerne i Niaqornat. Indbyggerne i Niaqornat skal gøre sig kiar til evakuering. Der kan kun medbringes det mest nødvendige, skriver politiet om de cirka 50 personer, der bor i bygden.

LÆS OGSÅ Politiet evakuerer Illorsuit

Politiet oplyste tidligere på aftenen, at borgere i fire forskellige bygder i Uummannaq fjordsystem skulle være opmærksomme på vandstanden. Den advarsel gælder stadig for de tre resterende bygder:

- Indbyggerne I Saattut, Ukkusissat og Qaarsut skal fortsat holde øje med vandstanden. Hvis vandet stiger eller sirenen lyder, skal man straks soge op i fjeldet.

Samtidig oplyser politiet, at evakueringen af Illorsuit, som man meldte ud tidligere på aftenen, er færdig:

- Evakueringen af Illorsuit er nu tilendebragt. Alle befinder sig nu ombord på Arktisk Kommandos skib, Vædderen.

Hvad udløste flodbølgen?

Lørdag aften blev der advaret om flodbølger flere steder omkring Uummannaq og Upernavik. Hårdest gik det udover bygden Nuugaatsiaq, hvor borgerne blev evakueret til Uummannaq med helikopter. 11 af bygdens cirka 100 bygninger blev ødelagt under oversvømmelser, der blev udløst af flodbølgen. Søndag savnes fire personer stadig.

Det er endnu uklart, hvad der udløste flodbølgen. Hos GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, arbejder man med to teorier: Enten er flodbølgen udløst af et fjeldskred eller et jordskælv. Det har dog ikke været muligt at bekræfte nogen af de to teorier.

LÆS OGSÅ Usikkert om det er jordskælv eller jordskred