Newzealænderne stemmer på nyt flag

Der skal være folkeafstemning om et nyt flag i New Zealand. New Zealand har nemlig som levn fra kolonitiden stadig det britiske flag Union Jack i hjørnet. Det er en af grundene til, at de ønsker forandring.
Foto © : New Zealand Government
Skrevet af Karsten Sommer
02. september 2015 15:30

Henover sommeren har alle newzealændere derfor kunnet komme med deres bud på et design til flaget. Og hele 10.292 forskellige forslag blev sendt ind til komiteen.

Nu er fire forslag udvalgt af en komite, og dernæst vil der foregå en folkeafstemning, der foregår via brevafstemning i to omgange.

Fra 20. november til 11. december skal de afgøre, hvilket af de fire foreslåede flag de foretrækker. Bagefter skal de i marts afgøre, om det udvalgte flag skal foretrækkes frem for det nuværende flag.

Det nuværende flag minder om det australske. Derfor er det håbet, at et nyt flag også kan være med til at sikre landet et mere solidt varemærke på verdensplan.

Flaget, de har nu, har de haft siden 1902. Derfor er det en lang tradition, som skal ændres, hvis befolkningen beslutter, at de vil have et nyt flag.