Nationalteateret tager på turné til søs

Fra Qaanaaq vil en trup af skuespillere bevæge sig sydpå med båd og opføre teaterstykker undervejs. Planen er, at de skal nå ud til de bosteder, hvor der normalt ikke kommer nogen og optræder.
Vivi Sørensen er chef på Grønlands Nationalteater. Foto © : KNR
08. februar 2024 11:24

- Jeg forestillede mig, at eleverne kunne opføre et stykke på den.

Sådan siger teaterchef for Grønlands Nationalteater Vivi Sørensen om turistbåden Kisaq, som fra maj af skal huse en flok skuespillere.

Nationalteateret tager nemlig på turné i Grønland, hvor de vil sejle fra lokation til lokation og opfører stykker, når de når frem.

- Idéen kommer fra, at vi grønlændere er sømænd, siger Vivi Sørensen. 

Hun blev teaterchef i 2023, og det fik hende til at tænke over navnet Nationalteateret, og hvad det kræver, at leve op til det navn.

- Vi kan berige folk med kunsten, og hvis vi skal det, så må vi komme hele landet rundt, siger hun.

- Vi skal hen til de bosteder, hvor der ikke kommer nogen og optræder.

Den gode idé

Det er ikke første gang, at Nationalteateret tager på turné, men normalt flyver de, og det fører til visse udfordringer.

Når skuespillerne rejser, har de en del bagage med, og de har før oplevet, at al bagagen ikke er nået frem. Eller at de bliver ramt af forsinkelser.

Foto © : Greenlandexplorer

Derfor stikker de til søs denne gang.

- Jeg tænkte, hvor kunne det være fedt, hvis vi havde en båd, hvor vi kunne have alle vores ting. Så kunne vi sove undervejs og opføre teaterstykker, når vi når frem.

- Og så sove igen på vejen til det næste sted. Og heldigvis ser det ud til, at det kan lade sig gøre, siger Vivi Sørensen. 

Idéen kom, da skuespillerne sidste år måtte finde nye lokaler at øve og opføre i, fordi Nationalteateret og skuespillerskolen blev ramt af skimmelsvamp.

Venter på det færdige program

Truppen kommer til at sejle med turistbåden Kisaq fra Upernavik til Qaanaaq, og derfra bevæger de sig sydpå.

Og da den grønlandske kyst er vidt udstrakt, var godt skuespil ikke det eneste krav. At være søstærk er et andet.

- Da jeg skulle lede efter skuespillere til turnéen, spurgte jeg dem, om de havde det godt med at sejle. Så de vidste, hvad de gik med til, siger Vivi Sørensen.

Selvom pengene til teaterturnéen til søs er sikret, venter de blot på at have det endelige fulde program klar.

Vivi Sørensen fortæller, at teaterstykkerne vil variere alt efter lokationerne.

Selvom det er muligt at sejle, er det svært at nå til Nordøstgrønland. Derfor går teateret på kompromis med sejlladsen der og flyver til Ittoqqortoormiit i marts.

De er ved at planlægge, hvornår de kommer til Tasiilaq og andre bosteder i området.