Narhvalfangere: Det er løgn

Fangerne i Qeqertarsuaq, Aasiaat og Uummannaq føler sig uretfærdig behandlet efter, at deres narhvalsfangst er blevet stoppet på grund af manglende indrapportering af fangsterne.
07. februar 2014 04:46
Departementet for Fiskeri og Fangst udsendte i slutningen af januar måned en pressemeddelelse om, at narhvalsfangsten i Diskobugten og Uummannaq bliver stoppet med øjeblikkeligt virkning, da fangerne ikke har rapporteret deres fangster. Men denne påstand genkender fangerne slet ikke:
 
- Vi er pålagt at rapportere vores fangster. Derfor rapporterer vi altid vores fangster. Vi plejer at aftale, hvem der skal rapportere, når vi har haft fællesfangster og aftaler altid indbyrdes, hvis licens denne gang skal bruges til rapportering, hvis vi har fanget mere end én, siger Kali Mølgaard, der er næstformand i fisker- og fangerforeningen i Qeqertarsuaq.
 
Heller ikke fangerne i Uummannaq kan genkende påstanden om manglende rapporteringer af narhvalsfangsten:
 
- Vi er pålagt at rapportere vores fangster til kommunekontoret, og når vi har afleveret rapporteringen plejer vi at få en ny licens, hvis kvoten ikke er blevet opbrugt, siger formanden for fisker- og fangerforeningen i Uummannaq, Pavia Nielsen.
 
Derfor føler fangerne sig uretfærdig behandlet af Departementet for Fiskeri og Fangst:
 
- Vi bliver uretfærdig behandlet. Vi bliver frataget vores erhverv på grund af en løgn, siger Kali Mølgaard, der erklærer sig klar til at skride til handling.
I Uummannaq var narhvalskvoten på 85 og hvidhvalskvoten på 15 pr. 1. januar. Fangerne har sidenhen rapporteret 20 fangster af dem:
 
 - De kommunale medarbejdere har ment, at tallet for indrapporteringerne var for lav og har meddelt Departementet, at der var fanget 40, men de kan ikke bevise dette, siger Pavia Nielsen.
 
- Det offentlige kan ikke arbejde på baggrund af rygter, siger Pavia Nielsen, der mener, at der kan være opstået en misforståelse, idet fangerne over deres vhf-radio har sendt jubelmeldinger hjem til deres familiemedlemmer.
 
- Det er således, at vi på fangststederne plejer, at melde til vores familier, at vi har været med til at fange en narhval sammen med fire andre eller seks. Men hvis dem, der arbejder med rapporteringerne, har hørt det, så har de måske talt en hver fangst flere gange, siger han. 
 
Udover fangerne i Qeqertarsuaq og Uummannaq er fangerne i Aasiaat også udelukket fra narhvalsfangsten, da Departementet for Fiskeri og Fangst, ifølge fangerne i Aasiaat, har fået melding om, at der ikke er indrapporteret 5 narhvalsfangster, som fangerne heller ikke kender til.