Naleraq uden retning i uranpolitikken

Partii Naleraq sender meget blandede signaler til vælgerne.
Hans Enoksen Foto © : KNR
27. november 2014 19:53

 

Uranpolitik kan blive afgørende for, hvilken koalition, der bliver formet efter valget i morgen. Og et af de afgørende partier Partii Naleraq sender meget blandede signaler til vælgerne. Selvom Naleraq betyder pejlemærke, er der nemlig ikke nogen entydig kurs i partiets holdning til uran.

 

Ikke nævnt med et ord

Hvis du stemmer på Nalerag i håb om en folkeafstemning om holdningen til uran, så vil du lede fortvivlet i partiets valgprogram. På de 14 sider, som det fylder, er uran nemlig ikke nævnt med et eneste ord. Afgørelsen om uran synes at være et overstået kapitel, da Inatsisartut vedtog det sidste efterår. 

Men det er en misforståelse, siger politisk næstformand og medstifter, Per Rosing-Petersen, til KNR.

- En afstemning er simpelthen essentiel for os, og det er det, fordi vi skal skabe tryghed i befolkningen.

 

Når man ved, at borgerindragelse i uranpolitikken jo var afgørende for, at I stiftede jeres parti. Hvorfor har I så ikke nævnt noget om det i jeres valgprogram?

- Altså vi har så ufatteligt mange valgemner denne gang, og vi kan jo ikke nævne det alt sammen i vores valgprogram. Nogen af tingene har vi ikke skrevet der. At det ikke står skrevet dér er ikke ensbetydende med, at vi ikke har en politik på området.

Du siger, at en folkeafstemning er essentiel for hele jeres parti, alligevel har I ikke nævnt det med et eneste ord på 14 sider. Kan du forstå, hvorfor der er nogen, der kan komme i tvivl om det så?

- (Pause) Næh, altså vi har jo i hele valgperioden tilkendegivet, at det står vi inde for, så det kan jeg overhovedet ikke se, hvorfor man skulle kunne stille spørgsmålstegn ved, svarer Per Rosing-Petersen, der forsikrer, at hans parti har en folkeafstemning om uran øverst på sin politiske ønskeliste.

 
AG-artikel stikker ny retning

På grund af sin bekymring for manglende borgerinddragelse, faldt det selvsamme næstformand for brystet, da han i går i AG kunne læse sin formand, Hans Enoksens, ord i avisen:

"Der er truffet en beslutning om ophævelsen af nultolerancen, og den støtter vi," sagde Hans Enoksen til AG.

 

Men Enoksen og Rosing-Petersen er i dag uenige i AG's udlægning. En folkeafstemning om holdningen til uran er en central del af partiets politik, lyder det fra dem begge i dag.

- Det er enormt vigtigt for os at høre befolkningens mening om det spørgsmål, som er meget meget alvorligt, siger Hans Enoksen til KNR. Han kan ikke genkende sine citater i AG's artikel.

- Det må stå for journalistens egen regning. Jeg har ikke sagt det, påstår partiformanden.

 

Mange uranholdninger i Naleraq

KNR lavede en kort rundringning og fik fat på flere valgkandidater fra partiet. Der er en håndfuld, som både er for og en anden håndfuld er imod en folkeafstemning.

Partii Naleraq har ikke sendt noget dementi (fejlrettelse red.) offentligt ud om AG's artikel endnu. I artiklen står der i øvrigt fejlagtigt, at Enoksen stemte FOR en ophævelse af nultolerancen til efterårssamlingen sidste år. 

 

AG slår fast overfor KNR, at Hans Enoksen sagde som han han gjorde i interviewet.