Sara Olsvig: Naalakkersuisut må give klart svar om Camp Century

Sara Olsvig Inuit Ataqatigiit
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen
22. august 2016 10:12

Inuit Ataqatigiits formand Sara Olsvig mener, at Naalakkersuisut er uklar i sin udmelding om, hvorvidt amerikanerne skal rydde op efter den forladte militærbase Camp Century.

- Vi mener, at der er brug for en klar politisk udmelding fra Grønland fra første færd. Og vi er meget skuffede over det uklare og ikke særlig proaktive svar, lyder det fra Sara Olsvig

Hun er ikke tilfreds med naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoqs svar på hendes §37- spørgsmål om, hvad Naalakkersuiut vil stille op i sagen om Camp Century, der ifølge ny forskning udgør en risiko for miljøet i Nordgrønland.

I svaret skriver Qujaukitsoq, at Naalakkersuisut over flere år forsøgt at få svar fra den danske regering, om det er Danmark eller USA, der har ansvaret for at undersøge omfanget af forureningen og forestå eventuel oprydning af den forurening, som tilsyneladende er foregået.

Og at Naalakkersuisut vil fortsat vil arbejde for en placering af ansvaret - men det er altså ikke nok, ifølge Sara Olsvig.

- Vi mener, at Grønland med Naalakkersuisut i spidsen må sende det meget klare budskab, at der skal ryddes op, sigerr Sara Olsvig.

Udover Camp Century findes der adskellige andre amerikanske militæranlæg i Grønland, og skal ifølge Sara Olsvig også ryddes op.

-Der er ikke kun Camp Century. Der skal også ryddes op i de øvrige gamle amerikanske baser.  Med klimaforandringerne kan det vise sig, at forureningen i disse baser er værre end, hvad man regner med i dag, og derfor må oprydningen starte nu.