Naalakkersuisut frustrerer mineselskab

Direktøren for Tanbreez Mining er dybt skuffet, over at Naalakkersuisut afkræver mineselskabet endnu en ansøgning i forbindelse med produktionen ved Kringlerne.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
04. september 2015 11:27

Mineselskabet Tanbreez Mining, der planlægger at udvinde mineraler ved Kringlerne (Killavaat Alannguat) i Sydgrønland, skal i gang med en ny ansøgning til Selvstyret.

Det oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse sendt torsdag aften. Beslutningen kommer, efter at det australske selskab har ønsket at udvide produktionen ved Kringlerne fra en halv million tons til halvanden million tons om året.

Læs også Tanbreez i forhandlinger med Naalakkersuisut

En ny ansøgning betyder samtidig en ny runde af undersøgelser af, hvad produktionen vil betyde for miljøet og, hvilke sociale konsekvenser projektet får for området i Sydgrønland, også kaldet VVM- og VSB-redegørelser. Hvilket igen indebærer en ny runde af høringer.

Tanbreez Mining har allerede udført de påkrævede redegørelser for den oprindelige ansøgning på en halv million ton mineraler, men de er altså ikke gode nok i forhold til den udvidede produktion, mener Naalakkersuisut.

 

Dybt skuffet direktør
Mineselskabet havde håbet på en udvindingstilladelse i år, og beslutningen om at ansøgningsprocessen skal genstartes vækker skuffelse og overraskelse hos Tanbreez' direktør, Greg Barnes. 

- Vi har ikke været orienteret på forhånd om denne udmelding, og jeg er selvfølgelig dybt skuffet, siger Barnes til sermitsiaq.ag.

Læs også Tanbreez modsiger departement

Direktøren siger, at han ikke havde hørt om beslutning fra Selvstyret, før netavisen kontaktede ham med oplysningerne i går.

- Jeg har ikke hørt noget om denne beslutning fra Selvstyret, selvom jeg havde et møde med dem for to måneder siden. Det er mærkværdigt at høre om det gennem medierne på denne måde, siger Greg Barnes til sermitsiaq.ag.