Naalakkersuisut afviser valgkredse og begrænset stemmeret

Naalakkersuisut vil ikke forberede et forslag til ændring af den nuværende valglov, som Siumuts gruppe i Inatsisartut ellers har efterlyst.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
07. november 2017 15:35

Skal stemmeretten for tilflyttere begrænses og skal landet deles op i valgkredse som i gamle dage? Nej, lyder svaret fra Naalakkersuisut.

Siumuts gruppe i Inatsisartut har sat spørgsmålstegn ved, om det er rimeligt, at tilflyttere fra Danmark og Færøerne kan stemme til valg her i landet efter seks måneder. De ønsker at debattere, om det vil være mere rimeligt med en grænse på to eller syv år.

Siumut har samtidig fremsat forslag om at gøre op med det nuværende valgsystem med en valgkreds her i landet. I stedet vil de have delt landet op i flere kredse, som ifølge partiet skal sikre flere lokale kandidater plads i Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Immanuelsen bygger forslag på fejlagtig oplysning

Men den ide er Siumuts Erik Jensen ikke med på. I et svarnotat til Inatsisartut afviser han at fremsætte et lovforslag, der skal ændre den nuværende valglov.

Han henviser i sit svar til, at spørgsmålet om valgkredse allerede er debatteret og undersøgt flere gange de senere år uden, at der har været flertal for ændringer i Inatsisartut.

I sit svar skriver han desuden om valgkredse:

- Det vil antageligt særligt være de mindste byer i en valgkreds, som følger kommuneinddelingen, der risikerer ikke at få glæde af en ændret valgkredsstruktur.

LÆS OGSÅ Demokraterne kalder Siumuts valgkredse 'hul i hovedet'

I samme svar afviser Erik Jensen at ændre ved reglerne for, hvor længe man skal have haft fast bopæl her i landet, før man må stemme til kommunal- og inatsisartutvalg. Han henviser blandt andet til FNs konventioner.

- Det er Naalakkersuisuts opfattelse, at retten til at deltage ved valg til Inatsisartut efter de nugældende bestemmelser er i god overensstemmelse med FNs konvention om borgerlige og politiske rettigheder, idet næsten hele den voksne del af befolkningen har valgret til de offentlige forsamlinger, både i lokalsamfundet og på landsplan, skriver han i svaret.

Erik Jensen slutter sit svar af med en opfordring til en ordentlig forespørgselsdebat i Inatsisartut, når emnet tages op i parlamentet på torsdag.

LÆS OGSÅ Forslag om valgkredse kan rykke ved magtfordelingen