Naalakkersuisut dumper forsvarsaftale til 1,5 milliarder

1,5 milliarder kroner. Så meget har et bredt flertal i Folketinget for nyligt afsat til at styrke det danske forsvar i Arktis. Men nu lægger Pele Broberg afstand til aftalen.
- Det her er ikke en aftale, som er indgået med Grønland. Det er en aftale, der er indgået om Grønland, siger Pele Broberg til KNR. Foto © : KNR

Tilbage i februar blev der indgået en ny kapacitetsaftale på 1,5 milliarder, som skal styre Danmarks militære tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten.

Men nu tager Pele Broberg, Naalakkersuisoq for udenrigsområdet, afstand til aftalen. Han mener nemlig, at aftalen er taget henover hovedet på de grønlandske politikere.

- Det er en aftale, der er indgået nede i Danmark blandt de danske politiske partier. Som udgangspunkt har den ikke grobund heroppe fra. Det her er ikke en aftale, som er indgået med Grønland. Det er en aftale, der er indgået om Grønland, siger Pele Broberg til KNR.

LÆS OGSÅ Aftale om overvågning af Grønland på plads

Da aftalen blev præsenteret lagde den danske forsvarsminister ellers vægt på, at den var lavet i tæt samarbejde med Grønland. Hun sagde:

- Det har været vigtigt for regeringen, at der har været et tæt samarbejde med vores færøske og grønlanske samarbejdspartnere, sagde Trine Bramsen.

Den opfattelse deler Pele Broberg  dog ikke. Pele Broberg peger blandt andet på, at det nye Naalakkersuisut ikke ønsker mere militær tilstedeværelse i Grønland.

- Vi vil gerne have en civil kapacitet heroppe, ikke en militær kapacitet. Ligesom i 1953 har det danske politiske system valgt at pleje egne interesser ved at lægge vægt på de militære kapaciteter frem for de civile, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Politikere: Inatsisartut har ikke set forsvarsaftale

Frem for militær ser Naalakkersuisut gerne, at man opretter en civil "search and rescue-enhed", som skal varetage redningsopgaver, katastrofehjælp og overvågning. Også den nye forsvarsuddannelse i Kangerlussuaq, mener Pele Broberg, går imod grønlandske interesser.

- Det er jo en militær grunduddannelse, så den strider direkte imod vores demilitariseringsprincip.

Tidligere har folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) ellers udtalt sig positivt om den nye uddannelse i Kangerlussuaq, hvilket står i kontrast til Pele Brobergs holdning. Han understreger dog, at han udtaler sig på vegne af hele Naalakkersuisut og hermed også Aaja Chemnitz Larsens eget parti.

- Jeg sidder her som repræsentant for Naalakkersuisut og siger, hvad der er vores holdning. Vi har endnu regeringsstyre, derved er det altid vores fælles holdninger, vi giver udtryk for, når vi laver interviews.