Naalakkersuisoq: Selskab må selv stå for transport til mine i Østgrønland

Det er alene op til Forsvaret, om landingsbanen ved Station Mestersvig skal udvides. Men det vil være en fordel for Østgrønland, siger naalakkersuisoq for råstoffer.
Forsvarets Station Mestersvig i Østgrønland har en gruslandingsbane. Men den bliver kun meget sparsomt holdt åben for fly. Foto © : Lars Bøgh Vinther / Forsvaret
05. december 2022 07:07

Naalakkersuisut vil ikke blande sig i, om mineselskabet Greenland Resources Inc. kan benytte landingsbanen ved Station Mestersvig i Østgrønland til brug for en mine i nærheden - eller måske udvide stedet.

Det er alene op til Forsvaret at bestemme.

Det siger naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet, Aqqaluaq B. Egede (IA), til KNR.

- Vi respekterer Forsvarets reaktion. Men som Naalakkersuisut og på vegne af borgerene er vi interesserede i, at der er minedrift, som dog må være uden gener for Forsvaret.

LÆS OGSÅ Mineselskab vil betale for en lufthavn ved Station Mestersvig

Det canadiske mineselskab ønsker at transportere mandskab og maskiner til og fra mineområdet små 30 kilometer fra Station Mestersvig ved at bruge stationens gruslandingsbane.

Men det er ikke muligt, som forholdene er i dag, oplyser Forsvaret. Det skyldes blandt andet, at kun to personer er udstationeret på stedet, og at landingsbanen ikke bliver vedligeholdt.

Greenland Resources er dog parat til at betale for en udvidelse af landingsbanen samt alt udstyr og administration, som er nødvendig for at få regelmæssig, civil flyvning til og fra stedet.

Naalakkersuisuq: Udvidelse kan gavne infrastrukturen

KNR afventer en reaktion fra Forsvaret på selskabets ønsket om udvidelse af landingsbanen.

Aqqaluaq B. Egede lægger dog ikke skjul på, at en større landingsbane ved Station Mestersvig vil kunne komme Grønland til gavn.

Mineprojekt i Malmbjerget i Østgrønland

Det canadiske selskab Greenland Resources Inc. vil udvinde grundstoffet molybdæn i en mine cirka 30 kilomester vest for kysten til Mestersvig.

Flere steder i verden bliver molybdæn udvundet som et biprodukt i miner, der også udvinder for eksempel guld. Koncentratet af molybdæn i Malmbjerget er dog utrolig rent og vil være minens hovedprodukt.

Molybdæn bruges blandt andet i stålindustrien. Europa er den største aftager af molybdæn. 

Planen er, at minen kan køre i døgndrift i 18 år og i perioden udvinde 22.000 tons koncentrat af molybdæn.

Minen forventes at have 300 til 500 ansatte.

- Det er interessant, hvis selskabets og Forsvarets kan blive enige om det. Hvis de bliver enige, vil det være en fremgang for Mestersvig i fremtiden, så stationen kan blive en større del af sikkerhedsforanstaltningerne og infrastrukturen, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han understreger dog, at hverken etableringen af en mine i Malmbjerget nær Station Mestersvig eller en større landingsbane må ende som en regning for skatteyderne - hverken for vedligeholdelsen eller driften af stedet.

Må ikke være en udgift 

Heller ikke den dag, minen lukker, og selskabet forlader området.

 

LÆS OGSÅ Forsvaret: Landingsbane i Mestersvig kan ikke bruges til mineprojekt

- Vi skal ikke have udgifter, som borgerne ikke bør have udgift til. Det er mineselskabets pligt, at arbejdet og minens drift går godt uden konsekvenser for borgerne. Minen skal være til gavn for borgerne, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han oplyser, at Naalakkersuisut ikke er involveret i kontakten mellem Greenland Resources og Forsvaret eller den danske stat generelt om sagen. Men 'hvis det er behov, så skal vi nok gøre det fra Naalakkersuisut', oplyser IA-politikeren.

I en teknisk rapport på Greenland Resources' hjemmeside er det også beskrevet, at selskabet ønsker at etablere en landingsbane på 1.199 meter syd for mineområdet til brug for mindre fly og helikoptere.

Før det kan blive muligt, skal selskabet ansøge selvstyret om det med de formelle krav, der er til det, herunder VVM- og VSM-undersøgelser.

En tredje mulighed er, at selskabet flyver mandskab til mineområdet med helikopter fra Nerlerit Inaat samt godt og større udstyr med skib fra Island.