Myndighed tog fejl: Ansat måtte gerne udtale sig negativt

En ansat på en hospitalsafdeling fik en advarsel efter en negativ udtalelse om arbejdspladsen i pressen - men den ansatte har retten på sin side, fastslår Inatsisartuts Ombudsmand.
Dronning Ingrids Hospital (Sana)
Dronning Ingrids Hospital (Sana) Foto © : KNR
Skrevet af Sandra Meinecke
14. oktober 2014 12:05

Departementet for Sundhed og Infrastruktur var helt galt på den, da det tidligere i år gav en tillidsrepræsentant på en hospitalsafdeling en advarsel, efter at han havde udtalt sig negativt om sin arbejdsplads i pressen.

Det slår Inatsisartuts Ombudsmand, Vera Leth, fast.

Medarbejderen, som er ansat på en af landets hospitalsafdelinger, udtalte sig blandt andet om dårlige arbejdsforhold, pres på de ansatte og mangel på tillid til ledelsen, som i en længere periode havde været fraværende.  

Tillidsmanden havde på forhånd fået grønt lys til at udtale sig til pressen, men efterfølgende var ledelsen udtilfreds med citaterne.

I ledelsens advarsel skriver de, at udtalelserne ikke var forenelige med vedkommendes opgaver som tillidsrepræsentant, og at udtalelserne var en "illoyal handling mod ledelsen på afdelingen og sundhedsledelsen".

Men der er de helt galt på den, mener ombudsmanden. Tillidsmanden er i sin fulde ret til at tale om arbejdspladsen.

- Det er efter min opfattelse helt oplagt, at medarbejderen ikke med sine ytringer har overtrådt sin tavshedspligt, skriver ombudsmanden i sin afgørelse af sagen.