Statsministeren: Mere amerikansk militær i Arktis på vej

Det er "uundgåeligt" og en "naturlig udvikling", at USA vil øge sit militær i Arktis, siger statsminister Mette Frederiksen. Hun ønsker samtidig at knytte tættere relationer mellem rigsfællesskabet og USA.
Statsminister Mette Frederiksen mener, at det er nødvendigt med mere militær tilstedeværelse i Arktis fra både af amerikansk og dansk forsvar. Foto © : Scanpix
20. august 2019 11:56

Det er naturligt med mere amerikansk militær tilstedeværelse i Arktis. Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under et pressemøde med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, mandag i Nuuk:

- Det, tror jeg, er uundgåeligt. Interessen for Arktis er stigende af flere forskellige årsager. 

LÆS OGSÅ Trump bekræfter strategisk interesse i Grønland

Udmeldingen kom, efter Mette Frederiksen havde opholdt sig et døgn i Grønland, og kort efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har meldt ud, at han ønsker at "købe Grønland".

Et forslag, som formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og statsministeren klart har afvist. 

Men USA er stadig en tæt allieret med rigsfællesskabet. Og her må rigsfællesskabet og USA sammen følge trop for at "følge udviklingen" i området og modstå et pres fra blandt andet Rusland, som har åbnet flere militære baser i Arktis på russisk territorium. 

Også Kina har udvist stigende militær og økonomisk interesse i Arktis.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen og Kim Kielsen: Trumps besøg fylder en del

- Vi er i fælleskab en del af NATO og er dér hinandens vigtigste allierede, så hvad angår den militære tilstedeværelse, der bliver vi nødt til at følge udviklingen, siger Mette Frederiksen.

Hun tilføjer, at USA og rigsfællesskabet dog ikke må blive den "aggressive part" i Arktis. Men der er fordele ved et tættere samarbejde med amerikanerne, siger den danske statsminister:

- Vi kan allerede nu sige, at få knyttet USA tættere til, hvad der foregår i vores del af Arktis, er afgørende. Både set med grønlandske og danske briller.

Amerikansk interesse i Kangerlussuaq

Sidste efterår meddelte den amerikanske regering, at USA er interesseret i at investere i Grønland til såkaldt "dual use'-formål. Det vil sige investeringer, der har to formål på én gang: at være til gavn for det amerikanske forsvar og civile formål i Grønland.

Det er ikke siden blevet uddybet, hvor eller hvad USA er interesseret i. Men Kangerlussuaq Lufthavn er flittig brugt af amerikanske NATO-fly. Foreløbig arbejder et kommissorium under Naalakkersuisut på anbefalinger for Kangerlussuaqs fremtid. 

Dog oplyste tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i foråret til KNR, at USA har brug for adgang til Kangerlussuaq Lufthavn.

LÆS OGSÅ Amerikanerne har brug for adgang til Kangerlussuaq

Hvad fremtiden for lufthavnen bliver, ville Mette Frederiksen ikke udtale sig om før folketingsvalget.

Men det skal forsvarsminister Trine Brahmsen (S) nu forholde sig til. 27. august er hun indkaldt til et samråd i Folketinget om netop den sag.

Forsvarsminister: Flere penge til forsvaret i Arktis

Under opholdet i Grønland nåede de to regeringsledere forbi Arktisk Kommandos hovedkvarter i Nuuk. Og det var "ikke tilfældigt," som Mette Frederiksen udtrykte det på pressemødet.

For også den danske regering er nu parat til at øge det danske forsvars indsats i og omkring Grønland. 

- Vi kommer til at øge fokus i Arktis, siger den danske forsvarsminister, Trine Brahmsen (S) mandag til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ - Det danske forsvars tilstedeværelse i Arktis skal styrkes

I 2016 besluttede Folketinget at afsætte et fast beløb på 120 millioner kroner om året til Forsvarets indsats i Arktis.

Året efter indgik Folketinget så en ny aftale, der hævede det samlede budget til statens forsvar fra 21,56 milliarder kroner i 2017 til 23,6 milliarder kroner i 2019.

Men det blev i januar i år fulgt op af en ekstrabevilling på yderligere 1,5 milliarder kroner i 2023. Det skete særligt efter pres fra USA, som kritiserede, at Danmark og andre NATO-lande lå under det aftale niveau på to procent af landets BNP til forsvarsudgiver.

Det skal dog først drøftes i Folketingets forsvarsforlig, om der kan bruges flere penge til Forsvaret i Arktis.