Menneskerettigheder i fokus

Institut for Menneskerettigheder rykker nu til Grønland, hvor de i samarbejde med lokale organisationer, vil sørge for at sætte ekstra fokus på situationen her i landet.
18. maj 2014 11:26

Der er menneskeretlige udfordringer i Grønland på en række områder. Retsvæsenet i Grønland er blandt andet præget af en meget stor ophobning af sager hos domstolene og problemer med tolkning og oversættelse ved domstolene, ligesom indsatsen på handicapområdet også er et område, der kan løftes.

Det er noget af det Institut for Menneskerrettigheder skal have fokus på, når de nu skal til at operere her i landet.

Endeligt er institutet også særligt interesseret i forholdene for udenlandske i forbindelse med fremtidige storskalaprojekter inden for minedrift i Grønland.

Formålet er at kombinere instituttets viden om menneskerettigheder med Grønlands Råd for Menneskerretigheders viden om menneskerettighedssituationen i Grønland.

- Konkret betyder det, at instituttet kan udarbejde rapporter om forskellige menneskeretlige emner, rapportere internationalt om menneskerettighedssituationen i Grønland eller rådgive grønlandske myndigheder om menneskerettigheder. Det er yderst positivt, forklarer specialkonsulent Lise Garkier Hendriksen.

Hun peger på, at deres arbejde i Grønland i højere grad bliver sat i system.

- Det betyder, at vi har større mulighed for at forbedre menneskerettighedssituationen, fordi vi i højere grad end hidtil vil have overblik over, hvad der foregår, og i hvilket omfang der er noget at mene om det i forhold til de internationale menneskerettigheder, som omfatter Grønland, forklarer Lise Garkier Hendriksen.