Mange børn og unge bliver anbragt udenfor hjemmet

En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der offentliggøres i dag, kortlægger for første gang den sociale indsats for børn og unge i Grønland. Download hele rapporten.
25. august 2011 04:49

Undersøgelsen viser, at der er et fungerende system i hele landet, men der mangler blandt andet undervisning til dem, der arbejder med anbragte børn.

Myterne om de sociale forhold for børn og unge i Grønland er mange.

Men den nye rapport, der har titlen "Den sociale indsats for børn og unge i Grønland" viser, at der faktisk ydes stabile indsatser for de unge generationer over hele landet.

Med afsæt i Finansloven og de offentlige budgetter samt oplysninger fra private initiativer har forskerne fundet i alt 141 indsatser rettet mod børn og unge. Det er alt fra familiecentre i de større byer, døgninstitutioner og kampagner til væresteder eller sommerlejre.

Den nye rapport viser også, at andelen af børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet, er høj her i landet, nemlig mellem otte og 10 pct.

Og i det lys finder forskerne bag undersøgelsen det tankevækkende, at der ikke er megen støtte til dem, der faktisk arbejder med de anbragte børn og unge, siger seniorforsker Else Christensen.

- Der mangler både uddannelse af de folk, der skal anbringe børnene, og af de folk, der skal tage sig af de anbragte børn. Hvis man skulle lave nye sociale projekter, er det et vigtigt område, jeg ville pege på, tilføjer Else Christensen.

Den nye undersøgelse er finansieret af Villumfonden i Danmark.