Lufthavne skal styrke hele landet

Der må ikke gå lokalpolitik i lufthavnsplanerne, siger GE. Hos Air Greenland efterlyser direktøren klare rammer.
24. juni 2015 16:25

Naalakkersuisut skal tænke på hele landet og stå i mod lokalpolitisk fnidder fnadder, når den fremtidige lufthavnsplan lægges frem. Det mener Grønlands Erhverv.

Direktøren i GE peger på, at de kommende investeringer i lufthavne skal hænge sammen for landet som helhed.

- Vi må for enhver pris undgå at lave de kostbare fejl, man kommer til at lave, hvis man alene ser på isolerede lokalpolitiske hensyn, siger direktør i GE, Brian Buus Pedersen.

 

Meget følsomt

Han er godt klar over, at fremtidens lufthavne er et politisk ekstremt følsomt emne, da alle landets egne gerne vil have den bedst tænkelig trafikinfrastruktur.

Læs også Lufthavnsmodel står ved skillevej

- Men for Naalakksuisut er det et stort ansvar, at det her ikke ender i lokalpolitisk fnidder fnadder, men i samfundøkonomisk helhedstænkning, siger Buus Pedersen.

Grønlands Erhverv vil ikke pege på, hvordan de helst ser fremtidens lufthavne i Grønland, men har tre ønsker til beslutningstagerne.

 

Tre ønsker

For det første ønsker de, at man henholder sig til de trafikøkonomiske beregninger, der er lavet som for eksempel transportkommisionens anbefalinger. At man holder dem op mod de politiske ønsker og så når til en beslutning, som ender med et positivt samfundsøkonomisk afkast.

- Vi har ikke råd til at bruge rigtigt mange milliarder, hvis ikke vi kan dokumentere, at vi bliver rigere af det, siger Brian Buus Pedersen til KNR.

Læs også Transportkommission: Flyt Kangerlussuaq til Nuuk

For det andet, så skal det blive billigere at flyve. Både for erhvervslivet og de private kunder.

Og endeligt peger GE på, at det kort og godt skal give en bedre kvalitet i vores trafiksystem samlet set.

 

Dyrt at købe fly

Hos Air Greenland gør administrerende direktør Michael Højgaard det klart, at de nok skal tilpasse sig den plan man vælger. 

Han peger også på, at området er gennemanalyseret, men set fra hans stol er det vigtigste, at man kender vilkårene og strukturerne, og at man også kender tidsplanen, sådan at man hele tiden har de rigtige fly i forhold til den infrastruktur der er til rådighed. 

Læs også Air Iceland: Qaqortoq Lufthavn ikke en prioritet

Indkøb af fly er nemlig en bekostelig affære, og det kræver, at man har en lang periode, hvor man kan se for sig, at man skal bruge de her fly.

-  For ellers er der jo ikke nogen selskaber, som tør investere i fly, så dyre som sådan nogle enheder nu er, siger Michael Højgaard til KNR.