Lidegaard satser på ultrakort Exelis-servicekontrakt

Grønland og Danmark forsøger nu at få nedbragt perioden for den kommende servicekontrakt på Thule-basen, som firmaet Exelis Services har vundet.
18. marts 2015 10:46

Det meddelte den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, i dag efter et lukket samråd på Christiansborg.

- Det forholder sig sådan, at det udbud, der har været, kan ikke suspenderes, har amerikanerne meget klart givet udtryk for rent juridisk ifølge de amerikanske udbudsregler. 

- Så man kan ikke bare sige, at det udbud ikke har været der og annullere kontrakten. Men der er mulighed for at afkorte perioden, der jo oprindeligt var syv år, i bedste fald helt ned til ét års udbud.

Læs også Thule-kontrakten bliver ikke suspenderet

- Men det afhænger af en lang række faktorer, om man kan det og vil det. Og det er en del af forhandlingerne, siger Martin Lidegaard.

Konstruktiv dialog
Grønlandske og danske embedsmænd har siden midten af sidste uge forhandlet i Washington med amerikanerne i sagen. Forhandlinger, som foreløbig har ført til to arbejdsgrupper, der skal se på et nyt udbud, når kontrakten med Exelis Services udløber.

- Vi har en konstruktiv dialog med amerikanerne og i et meget tæt samarbejde med den grønlandske regering. Og at vi i gå aftes er blevet enige om en køreplan med amerikanerne, som går ud på, at vi nedsætter to arbejdsgrupper, der hurtigst skal arbejde med at finde en løsning, som alle parter kan leve med. 

- Den ene arbejdsgruppe skal arbejde med et nyt udbud, som forhåbentlig kan komme hurtigt. Hvor det gøres krystalklart, hvad der er et dansk-grønlandsk selskab, så vi ikke havner i den samme periode igen. 

- Og det andet udvalg skal arbejde en økonomisk imødekommenhed af Grønland. Og de to udvalg, håber jeg, kan starte arbejdet i løbet af få dage og forhåbentlig få lavet en aftale, som alle kan være med til, siger udenrigsministeren.

Læs også Udenrigsministeriet sender topdiplomater til Pentagon

Men hvad arbejdet med den såkaldte “økonomiske imødekommenhed af Grønland”  præcis går ud på, ville ministeren ikke ud med endnu.

- Der er på nuværende tidspunkt … kan jeg ikke gå i deltaljer med, hvilke idéer og modeller, der er med de økonomiske spor, om man så må sige. Så langt er vi ikke endnu, at det vil være fornuftigt at gøre det, lyder det fra Danmarks udenrigsminister.