Løsladt mand kan frit rejse hjem

Den grønlandske mand, der nu er blevet løsladt efter at have været varetægtsfængslet i sagen om den dræbte islandske kvinde Birna, kan frit rejse hjem til Grønland. Det oplyser hans forsvarsadvokat.
Birna
Skrevet af Thomas Munk Veirum
02. februar 2017 15:22

Tidligere på dagen fortalte islandske medier, at én af de mistænkte i Birna-sagen var blevet løsladt. Mandens forsvarsadvokat fortæller nu, at manden frit kan rejse hjem til Grønland.

- Han er glad over at være ude og fri, siger Örn Elvarsson til KNR.

Advokaten fortæller, at det har taget hårdt på manden at være varetægtsfængslet i isolation, men at han er "ok".

Løsladt men fortsat mistænkt

Ifølge Örn Elvarsson opretholder politiet mandens status som mistænkt og sigtet i sagen, hvilket advokaten kalder for usædvanligt:

- De har jo ladet ham gå, og han er fri til at rejse. Set i forhold til at dette er en højt profileret sag, så er det usædvanligt at de løslader ham, og samtidig opretholder hans status som mistænkt, siger Örn Elvarsson.

Anklager i sagen Jon H. B. Snorrason siger til det islandske medie Visir, at manden ikke ville være blevet løsladt, hvis politiet stadig mente, at han stod bag drabet på Birna Brjánsdóttir, men anklageren siger samtidig, at politiet mistænker, at den nu løsladte tilbageholder oplysninger om Birna Brjánsdóttir.

LÆS OGSÅ Sagen om Birna Brjánsdóttir

Örn Elvarsson oplyser, at mandens arbejdsgiver Polar Seafood hjælper ham. Den løsladte mand opholder sig stadig i Island, men Örn Elvarsson forventer, at han rejser til Grønland inden for de kommende dage.

Den grønlandske mand har torsdag været foran en dommer for at gentage sit vidneudsagn i sagen, og han blev efterfølgende løsladt.

Advokat: Ikke godt at medier har bragt navn og billede

Örn Elvarsson forklarer, at det er normalt, at vidneudsagn i denne slags sager skal afgives foran en dommer. Advokaten håber nu, at sagen finder en snarlig afslutning.

- Det vi kan håbe på er, at sagen nu hurtigt bliver fuldt opklaret og afsluttet, så sagen mod ham frafaldes, siger Örn Elvarsson.

LÆS OGSÅ Hele verden følger med i Birna-sagen

Advokaten tilføjer, at det naturligvis ikke er godt, at islandske medier har offentliggjort manden navn og billede i forbindelse med sagen:

- Jeg kan kun sige, at det er jeg ikke glad for, og det er skadeligt for hans navn og omdømme, men det er noget vi må se på senere. Lige nu er det godt, at han er blevet løsladt, siger Örn Elvarsson.