Kritik af dansk alarmcentral efter hjemløs grønlænders død

Det seneste døgn er det væltet ned med kritik af den danske alarmcentral, efter en ung hjemløs mand med grønlandsk baggrund døde på åben gade i København i mandags.
Foto © : Boegh/Flickr
08. oktober 2014 07:55
Versionist Mads Lynge

Flere vidner til episoden har til danske medier forklaret, at der blev ringet efter en ambulance mindst tre gange, men opkaldene blev fejet bort med forklaring om, at den hjemløse nok bare var fuld.

Derudover siger flere vidner, at der spurgt til, om manden var grønlænder.

LÆS OGSÅ Hjemløs grønlænder død under tragiske omstændigheder

Og det er ikke første gang, at hjælpen ikke rykker ud, når det drejer sig om en hjemløs, siger informationsmedarbejder Sofie Bay-Petersen hos SAND, som de hjemløses landsorganisation i Danmark.

- De hjemløse oplever, at de ringer efter hjælp og får spørgsmålet, om de ikke bare er fulde. Det er påfaldende. Det er jo ikke den slags spørgsmål, vi andre får, hvis vi ringer, siger hun til Jyllands-Posten.

Flere tilfælde i de seneste år

Også formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jan Sjurssen, kritiserer, at man i flere tilfælde de seneste år har været for langsom med at rykke ud med hjælp til hjemløse.

Hos Region Hovedstaden, som modtog alarmopkaldet, er tre ansatte foreløbig sendt hjem, og en redegørelse forlangt. Ifølge båndoptagelser fra opkaldet har man angiveligt ikke spurgt om den tilskadekomne var grønlænder, skriver Jyllands-Posten.

Enhedschefen i Akutberedskabet, Marit Karina Bucarella, kalder sagen alvorlig og skriver i en pressemeddelelse:

- Vi kommer desværre på et forkert spor tidligt i forløbet, og det er dybt beklageligt.