Kredsretten: Anstalten i Nuuk bryder loven

Forsvarer Finn Meinel har nu kredsrettens ord for, at det var ulovligt, da Kriminalforsorgen anbragte en tilbageholdt i sikret afdeling i anstalten i Nuuk, uden at retten havde bestemt det. Der var nemlig tale om isolationslignende forhold, har retten slået fast.
14. november 2012 09:59

I en dagbog over de 31 dage i sommer, hvor Finn Meinels klient sad anbragt bag en låst dør på sikret afdeling i Nuuk under sin tilbageholdelse, skriver han:

"Vågner kl. 7. Henter morgenmad. Går ind på mit værelse. Spise morgenmad. Sove videre indtil jeg får middagsmad. Bagefter så kan jeg sove videre eller se fjernsyn indtil aftensmad. Efter det så er det igen sove videre eller fjernsyn indtil kl. 9. Så kan man sove eller se fjernsyn, indtil man falder i søvn".

Sådan lyder en typisk dag i klientens dagbog. Eneste samvær med andre mennesker i løbet af den måned er det såkaldte cellefællesskab. Det vil sige, at den indsatte kan få besøg i cellen af en anden indsat eller omvendt.

Den måde, Kriminalforsorgens har valgt at behandle klienten på, svarer til "isolationslignende forhold", har kredsretten afgjort. Og ifølge loven kan isolation kun besluttes af retten.

- Kredsretten har fastlagt, at tilbageholdelsen af pågældende har været ulovlig. Det, som kredsretten siger, er, at den tilbageholdte ikke må holdes afsondret fra andre mennesker eller i øvrigt undergives indskrænkninger i videre omfang end hensynet til opretholdelsen af orden og sikkerhed gør det nødvendigt. De mener altså ikke, at anbringelsen i sikret afdeling har været nødvendig, oplyser advokat Finn Meinel.

Kriminalforsorgens argument imod, at de vitterligt isolerer de indsatte er, at de har adgang til det såkaldte cellefællesskab. Men Finn Meinel mener at det er at omgå reglerne:

- Jeg mener simpelthen ikke, det kan passe, at man kommer uden om reglerne omkring isolationsanbringelse bare ved at sige, at det ikke er isolation, fordi de har mulighed for at besøge andre. For skadevirkningerne er de samme, uanset om du sidder i en celle helt alene eller om du sidder i en anden celle bare med en anden person 24 timer i døgnet. Det forekommer mig fuldstændigt urimeligt, siger Finn Meinel.

Kriminalforsorgen afviste påstanden og har nu kæret sagen til Landsretten, hvor den venter på afgørelse.

Finn Meinel mener at Landsrettens afgørelse vil være principiel og derfor skabe præcedens:

- Hvis den bliver stadfæstet, så er det jo oplagt at Kriminalforsorgen ikke fortsætte med at have folk tilbageholdt under de her vilkår, udtaler Finn Meinel.

Det sidste års tid har han klaget over samme behandling på vegne af adskillige klienter. Og han har p.t. en række klagesager liggende både i kredsretter, Landsretten, hos Politimesteren og i Kriminalforsorgen, der venter på afgørelse.

Kriminalforsorgen ønsker ikke at udtale sig om sagen, før Landsretten er nået frem til en afgørelse, lyder det fra Kriminalforsorgens direktør Thomas Nicolajsen.