Sommerferie gav plads til evakuerede

Det gik meget hurtigt, da Nuugaatsiaq beboerne blev evakueret. Så de fik meget travlt i Uummannaq, da de skulle modtage de mange bygdebeboere.
23. juni 2017 10:28

I Uummannaq vidste man ikke umiddelbart, hvad man skulle stille op med alle de mange borgere fra Nuugaatsiaq, som efter den altødelæggende oversvømmelse var på vej mod byen.

- Vi mangler jo boliger her, hvor skal vi indkvartere dem, fortæller fagforvaltningsleder i Uummannaq, Makkak Markussen.

Men da skoleeleverne fra elevhjemmet var rejst hjem på sommerferie, var løsningen lige til højrebenet.

Desuden blev idrætshallen også taget i brug til indkvartering, og det skulle vise sig at blive nødvendigt. For over de næste 24 timer modtog Uummannaq beboere fra bygderne Illorsuit og Niaqornat.

Makkak Markussen er ikke tvivl om, hvordan det lykkedes at finde overnatningssteder til de omkring 150 bygdebeboere.

- Det lykkedes ved god planlægning og et godt samarbejde.

Lige nu arbejder man på at finde midlertidige hjem til de evakuerede bygdebeboere, så de kan flytte fra skolehjemmet og idrætshallen.

På nuværende tidspunkt har man tolv indflytningsklare rækkehuse, og desuden skal seks andre huse istandsættes.  

Her kan de i følge Makkak Markussen blive boende, indtil de selv beslutter, hvor de gerne vil bo fremover.

Qaasuitsup Kommunia har allerede indkøbt møbler til rækkehusene i den lokale Pilersuisoq, og nu venter man på RAL kommer sejlende med alt det tøj og de møbler, som befolkningen rundt omkring i landet har doneret til de evakuerede bygdebeboere.

Det er endnu uvist, hvornår beboerne kan vende tilbage til bygderne. Men ifølge Makkak Markussen er arbejdet med at afklare fremtiden gået i gang.

- Næste skridt bliver så, at vi skal holde møder med og spørge dem, hvad deres ønsker er fremover, siger Makkak Markussen.