Kommuneqarfik Sermersooq raser over laksehøring

En igangværende høring af en ny lakseplan skaber vrede i Sermersooq. Den vil lukke for indhandling i Nuuk og stoppe fritidsfiskeri af laks. Partierne raser over 'sjusket' høringmateriale, som de kalder 'nærmest ubrugeligt'.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
26. juni 2015 14:10

Fiskeridepartementets plan for laksefiskeriet møder skarp kritik fra samtlige partier i Kommuneqarfik Sermersooqs kommunalbestyrelse.

Planen vil blandt andet forbyde fritidsfiskere at fange laks og lukke ned for indhandling af laks fra erhvervsfiskerne i Nuuk.

Den nye lakseplan, der er i høring hos fiskerirådets medlemmer netop nu, skal forbedre kontrollen med laksefiskeriet, viser høringen, som KNR er i besiddelse af.

Læs også Fiskeri-departementet vil forbyde fritidsfiskeri af laks

Politikerne i Kommuneqarfik Sermersooq nægter at gå med til planerne for laksefiskeriet. Et enigt udvalg for velfærd, arbejdsmarked og erhverv afviser blankt høringens indhold, fortæller Storm Ludvigsen (IA) på vegne af udvalget for velfærd, arbejdsmarked og erhverv.

Udvalget stejler særligt over planerne om at fratage fritidsfiskerne mulighed for at fiske laks, og forslaget om at stoppe indhandling i Nuuk. Indhandlingen skal forbeholdes områdets bygder.

Det fortæller Storm Ludvigsen på vegne af udvalget, der stiller sig uforstående overfor forslagene og efterlyser en forklaring på, hvorfor eksempelvis Nuuk skal fratages indhandlingsmulighed.

 

Opdagede høring ved tilfældighed

Storm Ludvigsen og udvalget er også dybt utilfredse med måden høringen foregår på, siger han.

Kommunen opdagede kun ved en tilfældighed høringen, der kun er sendt ud til fiskerirådets medlemmer, hvor Kommuneqarfik Sermersooq ikke har sin egen plads. Det foregår i stedet via Kommunernes Landsforening, KANUKOKA, der har en plads i rådet.

Problemet er bare, at Sermersooq ikke modtaget noget fra KANUKOKA, siger kommunen.

Da Sermersooq endelig fik høringsmaterialet var der kort tid tilbage af den 6 dage korte høringsfrist, oplyser Sermersooq. Fristen blev efterfølgende udskudt med tre dage efter henvendelse fra KANUKOKA til departementet.

 

'Så uforståeligt, at vi ikke kan bruge det'

Høringen var desuden skrevet i stikordsform på et A-4 ark og er uden begrundelser for dispositionerne. Det gør det svært at sætte sig ind i sagerne, forklarer Storm Ludvigsen, der kalder høringen for sjusket.

- Høringsbrevet er skrevet på et stykke A-4 papir og fylder ikke engang halvdelen af papiret. Det er så uforståeligt, at vi ikke kan bruge det. Naalakkersuisut bør forklare bedre, hvad de ønsker sig og fortælle, hvad det er, de vil. Hvorfor er det kun Nuuk, det drejer sig om? Hvorfor har man ikke nævnt, at man sidste år kun har indhandlet 35 tons? Hvis alt er forklaret havde det været nemmere for alle parter, siger han.

Kommunqarfik Sermersooq har sendt et høringssvar til Naalakkersuisut, hvor de kritiserer indhold og fremgangsmåde. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra departementet. De kommenterer ikke på sager, der er i høring, lyder svaret på KNRs henvendelse.

KANUKOKA siger, at de har sendt høringen til Kommuneqarfik Sermersooq. Derudover har formand Palle Jerimiassen ingen kommentarer.