Kommune afliver måger uden tilladelse

Kommune Kujalleq begyndte i går at aflive måger i stort antal, men kommunen har slet ikke fået lov til sin noget usædvanlige fremgangsmåde, hvor mågerne fanges i fælder og herefter aflives.
20. januar 2012 16:59

Det oplyser kontorchef i Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug Amalie Jessen, der udtrykker undren over ikke at have modtaget en ansøgning fra kommunen.

Ifølge en bekendtgørelse fra Selvstyret kræver det nemlig dispensation, hvis ikke man bruger en række fast bestemte våben og jagtredskaber til fangst af fugle.

Kommune Kujalleq har i den aktuelle sag brugt hjemmelavede fælder med blandt andet rundstykker og andre madrester som madding. Mågerne kan sagtens kravle ned i fælderne, men på grund af fuglenes vingefang kan de ikke komme ud igen.

- De første fælder blev sat ud i dumpen klokken 9 i morges og da klokken blev 11 var der allerede blevet aflivet 52 måger, fortalte kommunens tilsynsførende for levende ressourser, Otto Kielsen, i går fra Nanortalik.

I Forvaltningen for Teknik, Bolig og Miljø i Kommune Kujalleq, erkender direktør Jan Kjær over for Radioavisen, at kommunen formelt set ikke har ansøgt Selvstyret om tilladelse til at fange og aflive mågerne.

Den kommunale direktør forsikrer dog, at styrelseschef Emanuel Rosing fra Departementet for Fangst, Fiskeri og Landbrug har givet grønt lys for metoden under forudsætning af, at kommunen fik den lokale dyrlæge i Sydgrønlands ord for, at fremgangsmåden ikke var i strid med ansvarlig dyreetik.

Men da Radioavisen kontakter styrelseschef Emanuel Rosing ønsker han ikke at kommentere sagen og henviser i stedet til kontorchef Amalie Jessen. Og fra hende har vi altså tidligere fået oplyst, at hun ikke har modtaget nogen ansøgning om brugen af fælder og efterfølgende aflivning af mågerne fra Kommune Kujalleq. Efter at have talt med styrelseschefen har det så ikke været muligt at få en kommentar fra Amalie Jessen, som vi naturligvis gerne ville have spurgt, hvordan hun ser på Emanuel Rosings tilsyneladende uformelle godkendelse af sydkommunens fremgangsmåde.

Ikke alene Kommune Kujalleq, men også Qaasuitsup Kommunia samt Kommuneqarifk Sermersooq har i øvrigt tidligere på ugen givet udtryk for store problemer med måger og ravne i enormt antal. I Ilulissat udtrykte man eksempelvis fra byens to store fiskefabrikker stærk bekymring, da mågerne flyver og går lige ind i fabrikkerne på udkig efter føde.

- Vi følger meget strenge veterinære regler, og forurening fra måger kan blive et problem, lød det blandt andet fra direktør i Halibut Greenland, Niels Thomsen, mens Royal Greenlands fabrikschef Niels Ole Møller kunne fortælle om en medarbejder, der var blevet bidt i ansigtet af en måge.

Ifølge Fuglebekendtgørelsen kan Naalakkersuisut i øvrigt kun dispensere fra bestemmelserne om godkendte våben og jagtredskaber, når der er tale om videnskabelige og undervisningsmæssige formål samt flytrafikkens sikkerhed.