Komisk krav

26. januar 2005 13:18

Atassuts folketingskandidat Jørgen Birger Jensen kræver, at de grønlandske folketingsrepræsentanter i folketinget giver den danske regering en undskyldning.

Kravet kommer, efter at udenrigsminister Per Stig Møller har afvist, at Danmark har givet FN fejlagtige oplysninger om Færøerne og Grønland, når det gælder forholdet til Danmark.

Men det krav er direkte komisk, mener folketingsmedlem Kuupik Kleist fra IA:

- Tværimod kunne man jo så spørge om ikke de var den anden vej der skulle give en undskyldning, altså til grønlænderne og færingerne, siger Kuupik Kleist.

Kuupik Kleist siger også at det ikke som folketingsmedlemmer har afdækket det historiske fakta, nemlig fakta om Danmarks usande rapporteringer til FN. Danmark har så sent som i 2001 rapporteret til FN at Færøerne og Grønland ikke havde nogen selvstændighedsbevægelser. Samtidig har Danmark rapporteret at grønlændere og færinger føler sig danske at disse folkeslag ikke skal betragtes som særskilte folkeslag, der for er Atassuts folketingskandidats Jørgen Birger Jensens krav komisk.

Det to grønlandske folketingsmedlemmer har tidligere givet udtryk for at det anerkendte folkeretsprofessorers rapporter ikke giver konflikter, men ønsker blot at sandheden skal frem.

Kuupik Kleist mener ikke at der skal kastes mudder med hinanden, men at sandheden skal blot komme frem siger folketingsmedlem og folketingskandidat fra IA Kuupik Kleist.