Kollegiemangel: Sundhedsstuderende udskyder eller dropper studiestart

14 studerende har aflyst eller udskudt deres uddannelse på sundhedsskole, fordi det var umuligt for dem at få kollegiebolig i hovedstaden.
02. august 2022 13:48

Vi ved det godt. Der er mangel på kollegieboliger i Nuuk.

I år har i alt 37 ansøgere fået afslag på en kollegiebolig i hovedstaden, oplyser Kollegieadministrationens Fælleskontor KAF.

Og manglen på kollegieboliger betyder, at studerende bliver tvunget på orlov.

På den erhvervsfaglige sundhedsskole har 14 studerende droppet studiestart mellem 2018 og til med i år, netop fordi de ikke havde tag over hovedet. 

En af dem er Najannguaq Jeremiassen fra Ilulissat. Hun læser til sundhedsassistent og har holdt et års orlov. Hun har en kæreste og to børn, og der var ikke nogen kollegier, som havde plads til den lille familie.

Den erhversfaglige sundhedsskole
 

Omkring 100 studerende er fordelt på de syv uddannelser på den erhvervsfaglige sundhedsskole. 
 

Der er syv uddannelser - blandt andet portører, sundhedshjælper, sundhedsassistent, klinikassistent og tandplejer.

Hun var startet på skolen, men da hun skulle tilbage i klasseværelset efter et praktikophold, var der ikke plads på kollegiet. Og så blev hun tvunget på pause i 12 måneder.

- Det var frustrerende. Især fordi jeg gerne ville gøre min uddannelse færdig hurtigst muligt, siger hun til KNR. 

Det er et problem

Uddannelsesleder Navarana Johansen er også frustreret.  

- Vi har registreret 14 studerende fra 2018 til 2022, som måtte tage orlov, fordi de ikke havde plads på kollegiet. 

- Derudover har vi registreret seks, som ikke kunne begynde på uddannelsen, fordi de ikke havde kollegieplads. 

LÆS OGSÅ År efter år: Kollegiemangel i Nuuk fortsætter

Og det er ganske frustrerende, at der hvert år folk, som ikke starter på skolen på grund af boligmangel, siger Navarana Johansen. 

- Vi mener, det er et problem. Vi anser uddannelserne som vigtige for samfundet. Og vi ønsker jo, at mange gennemfører uddannelserne, siger hun.

Familier skal frem i kollegiekøen

Najannguaq Jeremiassen er lige startet på skolen igen efter sin et år lange orlov. Boligsituationen er løst for hende, men der er stadig folk, som mangler et hjem. 

Uddannelsesleder
Foto © : KNR
Uddannelsesleder Navarana Johansen

Ifølge uddannelseleder Navarana Johansen er gennemsnittet af de studerende, der starter på sundhedsskolen, 35-årige kvinder med børn. 

Ifølge Kollegieadministrationens Fælleskontor, KAF, er der ikke nogle studerende, der har forspring fremfor andre, når de 737 kollegieværelser i Nuuk skal uddeles. Dem, der har fået afslag i år, er 12 personer, der skulle bo alene, 18 par med børn og syv eneforsørgere med børn.

Men de studerende, der er i gang med uddannelse, bliver prioriteret i boligkøen fremfor nye studerende.

- Vi prioriterer de studerende, der skal være her i tre til seks måneder og som skal fokusere på deres læseophold. De er allerede i gang med uddannelse, og selvfølgelig skal vi skaffe plads til dem, sagde Peter Hardenberg Davidsen til KNR i lørdags. 

Men når der næste år står nye kollegiebygninger klar, er det særligt unge under 18 år og familier, der kommer frem i køen.

- Det er meget vigtigt for os, at én boligblok skal bruges til studerende under 18 år, og så skal der ansættes en person til at tage sig af dem. Og resten af blokkene skal gives til studerende med familie, siger Peter Hardenberg Davidsen.

Også Peter Mølgaard fra SIF Ungdom vil have, at forældre bliver opprioriteret.

- Mange unge grønlændere får barn tidligt, og dem skal vi huske på at give plads. De skal også have mulighed for at starte på en uddannelse, sagde han til KNR i lørdags.