Tema: Anbringelser

KNR erfarer: Inatsisartut hiver naalakkersuisoq i samråd i sagen om Nuuk Outdoor

Udvalget holdt møde om sagen 3. januar, og KNR erfarer, at det blev besluttet at indkalde naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede (IA) i samråd. Det sker i dag klokken 12.30.
Det er blandt andet i denne hytte, der siden i foråret har boet anbragte børn. Foto © : Kim Hinrichsen/ KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
05. januar 2024 11:36

Udvalget for Familie og Sundhed i Inatsisartut vil til at undersøge sagen om Nuuk Outdoor. Her har KNR har kunnet beskrive, hvordan Kommuneqarfik Sermersooq har brugt en turistvirksomhed til at passe anbragte børn i bygden Kapisillit: 

Det fortæller blandt andet udvalgsmedlem fra Siumut, Doris J. Jensen:

- Vi har stort fokus på den sag lige nu, og vi har tæt dialog med alle myndigheder. Fordi vores udvalg er bekymret. Vi kan ikke acceptere det, der foregår lige nu, siger hun.

Udvalget holdt møde om sagen 3. januar, og KNR erfarer, at det blev besluttet at indkalde naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede (IA) i samråd om sagen. Det sker i dag klokken 12.30. Her skal han forklare, hvad han ved. 

Udover samrådet i dag vil Familie- og Sundhedsudvalget også have sagen undersøgt i det såkaldte revisionsudvalg, fortæller Doris Jensen:  

- Man skal jo overholde reglerne. Jeg mener, det bør undersøges grundigt. Derfor har jeg bedt om, at sagen bliver undersøgt i Inatsisartuts revisionsudvalg, siger hun. 

Demokraatit: En alvorlig sag

Også Demokraatits medlem af udvalget, Bjørk Lange Olsen, mener, at sagen om Nuuk Outdoor skal undersøges til bunds:

- Det er en ganske alvorlig sag og et symptom på et større samfundsmæssigt problem, hvor vi har alt for mange anbragte børn i dag, som det er vanskeligt at finde ordentlige pladser til, siger han og fortsætter:

- Man bør undgå at anbringe børn i de her såkaldte ”projekter”, hvor der ikke er tilsyn. Der bør jo selvfølgelig altid være tilsyn med de steder, som tager sig af anbragte børn.

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

Begge ordfører mener, at det er særligt alvorligt, at kommunen har kendt til problemerne med Nuuk Outdoor siden sommeren, men først fik hentet børnene hjem til hovedstaden i december, efter KNR skrevet om dem: 

- Jeg synes, det er kritisabelt, at man har godkendt det fra kommunens side. Selvom man har vidst det i flere måneder, har man ikke gjort noget ved det. Først da det blev kritiseret offentligt og fokusset blev stort, skete der noget, siger Doris J. Jensen.

Og Bjørk Lange Olsen bakker hende op:

- I sidste ende er det jo kommunen og borgmester Avaaraq Olsens ansvar. Når hun har kendt til problemerne så længe, kan man jo kun undre sig over, at det har taget så lang tid at få rettet op på. Det er selvfølgelig beklageligt – først og fremmest for børnene.

Møde med borgmesteren

Borgmester Avaaraq Olsen skal ifølge KNR’s oplysninger mødes med udvalget på torsdag, men i første omgang er det altså Aqqaluaq B. Egede, som skal forklare sig i sagen om de akutanbragte børn hos turistfirmaet senere i dag.

Men uanset hvem, som har ansvaret, er det for Doris Jensen vigtigt, at der én gang for alle bliver ryddet op i reglerne, så der kan komme ordentlige forhold for landets anbragte børn:

- Om det er Selvstyret, kommunens eller selvejede institutioners ansvar, så skal vi have styrket vores tilsyn i forhold til de her børn og unge, siger Doris Jensen.

Også Bjørk Lange Olsen mener, at det er på tide, at Inatsisartut ser lidt indad og får undersøgt, hvad de kan gøre for at sikre ordentlige regler på området: 

- Der er en eller anden form for smuthul, når man bare kan kalde noget for et projekt og så i praksis føre døgninstitution. Det er jo det, man har gjort med Nuuk Outdoor – men altså uden tilsyn. Der skal vi da se på, hvad vi kan gøre for at forhindre det.