KNAPK i hård kritik af Kruse

Fisker- og fangerorganisationen KNAPK langer nu hårdt ud efter naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Kristian Kruse. Organisationen mener, at de seneste tiltag på fiskeriområdet vil ødelægge erhvervet og sende mange fiskere på offentlig forsørgelse.
Sandgreen mener, at de højere afgifter vil være ødelæggende for, at fiskeriet kan klare sig i den globale konkurrence på verdensmarkederne for fisk. Foto © : KNR
09. november 2017 07:43

I en pressemeddelelse skriver formand for KNAPK, Henrik Sandgreen, at ministeren bliver ved med at lave ændringer, som gør fiskerens udførelse af sit erhverv ringere.

Ifølge KNAPK har naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, i sidste ende også et medansvar for de nye afgifter som Naalakkersuisut vil indføre i fiskeriet.

Striden drejer sig om en ny ressourcerentemodel, der betyder, at fiskeriet skal betale 50 millioner mere i afgifter næste år.

LÆS OGSÅ Udvalg udviser bekymring for høje fiskeriafgifter

- Vilkårene for de kystnære fiskere bliver rekord ringe, med garanti vil et antal fiskere blive nødsaget til at forlade deres erhverv, advarer Henrik Sandgreen om afgifterne, der er blevet foreslået af departement for finanser..

Højere afgifter og tvungen pensionsopsparing vil forringe økonomien

Sandgreen mener, at de højere afgifter vil være ødelæggende for, at fiskeriet kan klare sig i den globale konkurrence på verdensmarkederne for fisk.

Mandag kom formanden for Grønlands Erhvervs brancheudvalg for, Henrik Leth, med en lignende kritik af de nye afgifter.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisuts lovforslag stikker i hver sin retning

Inatsisartuts finans- og skatteudvalg har behandlet forslaget om nye afgifter, og udvalget har også udtrykt bekymring for afgiftsniveauet. Det sker med den begrundelse, at Grønlands fiskeri i forvejen betaler de højeste afgifter, når man sammenligner med Færøerne og Island.

Henrik Sandgreen mener, at de nye afgifter kombineret med kravet om tvungen pensionsopsparing, som træder i kraft fra nytår, vil resultere i at mange fiskere må opgive deres erhverv på grund af for dårlig økonomi.