VIDEO KNAPK analyserer sig frem til indhandlingspriskrav

Prisen for hellefisk, rejer og torsk er steget de seneste fem år, men indhandlingspriserne følger ikke med, og det vil KNAPK have gjort noget ved.
25. november 2015 11:44

- Her er indhandlingspriserne knap nok steget, mens priserne er blevet tredoblet i andre lande, siger formand for KNAPK, Henrik Sandgreen, til KNR.

Fisker- og fangerorganisationen analyserer regelmæssigt priserne. Og KNAPK’s seneste gennemgang viser, at prisen på hellefisk er fordoblet i perioden fra 2009-2014, torsk er steget med 36 procent, mens rejerne er steget med ni procent.

- Det forhold kan bruges som argument for det videre arbejde i fiskeripolitikken herhjemme, fastslår formanden.

I forhandlingerne?

- Ja netop. Det her er nok det vigtigste redskab i den videre planlægning samt i fremtiden. For det er jo vigtigt at udvikle alt med så præcise tal bag sig som muligt, siger Henrik Sandgreen.

Læs også Afgift på hellefisk er vedtaget


Islandske, færøske og norske fiskere får mere

Indhandlingspriserne er markant højere for hellefisk og rejer i lande som Island, Færøerne og Norge, og KNAPK er derfor i løbende dialog med de grønlandske indhandlingssteder.

- Der spiller jo en masse forskellige faktorer ind såsom behandlingen af fisken for eksempel.

- Men når vi kigger på selve priserne og på, hvordan vi kan få dem, så har vi et værktøj til formålet, for eksempel når der skal investeres. Det vil sige, at vi nu har et godt værktøj til rådighed, fastslår formanden for KNAPK.

Fiskerne fik præsenteret KNAPK’s nyeste analyse tirsdag aften.