Naalakkersuisut: Kina-forvirring skyldes misforståelse hos journalist

Naalakkersuisoq for råstoffer afviser meldinger om uenighed i Naalakkersuisut-koalitionen.
Foto © : KNR
08. november 2017 10:58

KNR kunne i starten november fortælle, at Naalakkersuisoq for råstoffer Muté Borup Egede og naalakkersuisoq for erhverv gav modsatrettede udmeldinger om olie og gas under deres besøg i Kina i sidste uge.

Mute Borup Egede fortalte til det internationale nyhedsbureau Reuters, at Grønland vil udbyde olie- og gaskoncessioner på vestkysten i 2018. Udbudsrunden skulle ifølge Egede være åben for alle, og Naalakkersuisut ville vælge de bedste bud.

Reuters skrev samtidig, at planerne om en udbudsrunde på olie- og gaskoncessioner blev modsagt samme dag af et andet medlem af Naalakkersusiut - naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og energi, Hans Enoksen.

Ifølge Reuters sagde han på et pressemøde, at Grønland ikke har planer om at udbyde flere olie- og gaskoncessioner, fordi Grønland fokuserer på vedvarende energi.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut skaber forvirring om olieudvinding i Kina

Men der er ikke tale om uenighed hos Naalakkersuisut, forsikrer Muté Egedes departement til KNR. I stedet er der tale om misforståelse fra pressens side, lyder det. 

- Efter Reuters journalists opfattelse skulle der imellem Naalakkersuisoq Hans Enoksen og Naalakkersuisoq Múte B. Egede være uenighed om planerne om de kommende udbudsrunder på olieområdet. Der er ikke en sådan påstået uenighed, skriver departementschef Jørgen Hammeken Holm i en skriftlig svar til KNR. 

Han forklarer, at Enoksen blot udtrykte sine forhåbninger om, at Grønland i fremtiden ville være fri for anvendelse af olie til strøm og opvarmning og helt overgå til grøn vedvarende energi.