Kim Leine vandt Nordisk Råds litteraturpris

Både Norge, Danmark og Grønland kan bryste sig af at have vundet Nordisk Råds litteraturpris.
Skrevet af mlk
31. oktober 2013 05:47

Det blev nemlig forfatteren Kim Leine, der som spået, modtog den prestigefyldte pris for bogen Profeterne i Evighedsfjorden. Og selv betegner han sig som 100 procent norsk, 100 procent dansk og 70 procent grønlandsk og i den ånd takkede han på alle tre sprog for prisen, da han i går fik den overrakt.

- Og så vil jeg også takke Grønland. Tamassa asavassi! - Jeg elsker jer alle sammen, sagde den glade prisvinder da han modtog prisen.

Kim Leine arbejdede som sygeplejerske i Grønland i 15 år – en oplevelse som han har skrevet om i bøgerne Kalak og Tunu. Han har allerede høstet Politikens Litteraturpris og De Gyldne Laurbær for sin seneste roman, som er det første bind i en trilogi om Grønlands missionshistorie.

Med Kim Leine som vinder, måtte Mariane Petersen for anden gang se sig slået i kampen om litteraturprisen. Det samme måtte Nuka Godtfredsen og Martin Appelt, som var nomineret til den nystiftede børne- og ungdomslitteraturpris for tegneserien Hermelinen om Grønlands forhistorie. Den pris gik til finske Seita Vuorela og Jani Ikonen for bogen Karikko.

Selv om Grønland aldrig har vundet Nordisk Råds litteraturpris, er det anden gang, at en dansk forfatter med grønlandske rødder vinder prisen. I 2008 var det Naja Marie Aidt, der modtog prisen. Hun er vokset op i Aasiaat.

Med priserne følger en check på 350.000 kroner.