Kielsen åbner dør for indhandlingsskibe

Forslaget til ændring af principper om indhandlingsskibe, der blev fremlagt af naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, er ikke definitivt afvist. Det oplyser formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.
Foto © : Tusagassiivik
27. juni 2015 10:01

Undersøgelsen om muligheder for at indsætte indhandlingsskibe fortsætter i næste uge. 

Indhandlingspligten til fabrikkerne, der skal skabe arbejdspladser, var en af hovedårsagerne til afvisning af forslaget.

Ændringen skulle være til fordel for fiskerne i Sisimiut, der kræver indhandlingsskibe i området.

- Vi skal selvfølgeligt arbejde for, at indhandlingsmulighederne, konkurrenceforholdene og ikke mindst indhandlingspriserne bliver bedre og ikke mindst skabe flere arbejdspladser, siger formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

Han oplyser endvidere, at sagen stadig behandles i Naalakkersuisut, og departementet for fiskeri lige nu er i gang med at undersøge muligheder for at ændre principper for indsættelse af indhandlingsfartøjer.

LÆS OGSÅ Kruse henviser til Naalakkersuisut i Sisimiut-sag

 

Chefen for departement for fiskeri, Jørgen Isak Olsen, oplyser, at indhandlingspligten var en af hovedårsagerne til, at fiskerne i Sisimiuts ønske om indhandlingsskibe blev afvist af flertallet i Naalakkersuisut.

De kræver, at der foretages nærmere belysning af indhandlingsforholdene for torskefiskeriet, der i forbindelse med licensudstedelserne er betingelsen, der skal skabe arbejdspladser i landet, i stedet for at torsken blot skal indfryses og sendes ud af landet. Det vil sige indhandling af torsk til fiskefabrikkerne foretrækkes af flertallet i Naalakkersuisut fremfor indhandlingsskibe, sådan som fiskerne i Sisimiut kræver.

Torskekvoten er i øjeblikket er på i alt 32.000 tons, som er henholdsvis fordelt til kystnært fiskeri på 25.000 tons og forsøgsfiskeri udenskærs på 7.000 tons, og her er betingelser, skriver departementschefen i fiskeridirektoratet.

Betingelserne for at indhandle torsk skal så vidt muligt skabe arbejdspladser, indhandlingspligt og fileteringspligt.
Og det er de betingelser, flertallet i Naalakkersuisut vil have belyst før de vil ændre principperne om indhandlingsskibe.

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse, samt hans departement skal i den nærmeste tid komme med et nyt forslag om ændring af principper for indsættelse af indhandlingsskibe.

LÆS OGSÅ Fiskere i Sisimiut kræver indhandlingsskib

 

Departmentet for fiskeri kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse om tidsplanen for et nyt forslag om indhandlingsskibe.

Karl Kristian Kruse fortalte i går, at hans forslag først skal til gennemsyn i Naalakkersuisutformandens departement. Det betyder i så fald, at han er sat under administration i denne sag:
Men det afviser Naalakkersuisut-formanden:

- Jeg ved ikke, hvorfra denne antagelse er kommet. Naalakkersuisoq for fiskeri er ansvarlig i fiskerisager, basta, fastslår Kim Kielsen over for KNR.


Torskefiskeriet i slutter i september.